inbraak voorkomen

Hoe voorkom ik brand in huis?

Brand in uw huis. Verschrikkelijk. Niet alleen bent u daarna misschien al uw persoonlijke spullen kwijt, de mensen en dieren in uw huis kunnen gewond raken of zelfs overlijden. Gelukkig kunt u er zelf van alles aan doen om brand te voorkomen en er in ieder geval voor zorgen dat iedereen veilig buiten staat.

Piep, piep, piep… daar is de rookmelder!

Jaja, we hebben er allemaal ‘ergens één liggen’. U neemt zich misschien al maanden voor een rookmelder te kopen of de batterijen zijn al een paar weken op. Maar een rookmelder is één van de meest effectieve preventiemaatregelen die er is. Niet alleen bent u misschien op tijd om de brand te blussen, u heeft in ieder geval meer minuten om u en uw kinderen in veiligheid te brengen als blussen niet lukt.

inbraak voorkomen

Kortsluiting

"Een brand kan door alles ontstaan," zegt Caroline Reitsma, officier bij het Brandweerkorps Den Bosch en bestuurslid van de Stichting Nationale Brandpreventie Week. "Vaak is de oorzaak kortsluiting of oververhitting bij elektrische apparatuur, zoals de stereo, de tv, de halogeenverlichting of een tosti-ijzer dat aan blijft staan." Maar ook het stof aan de achterkant van de droger kan brand veroorzaken. En de standby-stand van een tv. Of een computer. Kortom die apparaten moeten uit, zo kun je een brand voorkomen. Reitsma: "De oorzaken zijn zo divers dat je beter kunt weten wat je moet doen áls het misgaat. Dat je je niet laat overvallen door de brand."

Vluchtplan

Twee dingen helpen daarbij: het opstellen van een vluchtplan en rookmelders. "Bij het maken van een vluchtplan bespreek je wat je doet als er brand is in huis. Helemaal als je kinderen hebt. In de praktijk zie je vaak dat vader met een kind de achterdeur uit rent en moeder met een kind de voordeur, waarna ze vervolgens allebei het huis weer in gaan om te kijken of er nog iemand is. Een vluchtplan houdt in dat je midden in de nacht zonder overleg weet wie wat doet. Wie vangt welke kinderen op, wie neemt de hond mee, waar verzamel je buiten het huis. Eén keer per jaar herhaal je die bespreking en oefen je dat met elkaar. Zo kom je ook dingen tegen waar je over na moet denken. Sommige mensen draaien de deur bijvoorbeeld op het nachtslot en leggen de sleutels op een andere plek. Dat kost tijd. Kun je daardoor de deur nog wel uit? Je moet voorbereid zijn op dat soort dingen, want is het eenmaal mis, dan is daarvoor geen tijd meer."

Rookmelders

Mensen zijn vaak vol ongeloof als Reitsma ze vertelt dat je huis in een doolhof verandert tijdens een brand. "Maar dat is écht zo. Als je huis vol zit met rook en je hebt al het geluk dat je wakker wordt, is je huis werkelijk een doolhof. Om daarin je weg te vinden, je kinderen mee te nemen… Daarom is het zo belangrijk om rookmelders in huis te hebben. Veel mensen hebben wel rookmelders in huis, maar dan nog in de verpakking in een kast, of ze hangen wel maar dan zonder of met lege batterijen. Rookmelders beginnen al te loeien bij heel weinig rook, waardoor jij nog ruim voldoende tijd hebt om je kinderen te verzamelen en in relatieve rust het huis te verlaten."

Cijfers

  • Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) telde in 2013 52 doden door brand, terwijl er in 2009, 2010, 2011 en 2012 steeds 43 doden waren.
  • Door brand in huis kwamen in 2013 45 mensen om het leven. Naast doden veroorzaakten de branden in 2013 ongeveer zeshonderd gewonden. Ruim de helft van de gewonden was in de vlammen terechtgekomen, de rest raakte gewond door het inademen van rook.
  • Het is opvallend dat er veel slachtoffers vielen door huiselijke ongelukken zoals de vlam in de pan en een ontbrandende frituurpan.

Waar moet je rookmelders hangen?

"Rookmelders horen op de vluchtroute," zegt Reitsma. "In een standaard huis betekent dat: in de hal beneden, in de hal boven en als je een zolder hebt op zolder. Het is belangrijk dat de vluchtroute vrij blijft. Als je rookmelder rook opvangt en een signaal geeft, is er nog maar heel weinig rook en kun je via de vrije vluchtroute makkelijk wegkomen. Je kunt ook overwegen een rookmelder op de kinderkamer te hangen. Kleine kinderen zijn afhankelijk van jou en kunnen bij rook zelf niet vluchten, bij oudere kinderen hangt de kamer vaak vol met tule, doeken, nepgordijnen. Veel polyester materialen, knuffels, zoveel brandbaar materiaal waardoor je een hele snelle uitbreiding van de brand krijgt." Kortom: geen apparaten meer op standby laten staan als er niemand bij is, werkende rookmelders monteren op de vluchtroute, een vluchtplan maken en dat één keer per jaar oefenen.

Blusdeken ja of nee?

Veel mensen hebben een blusdeken in de keuken hangen voor een vlam-in-de-pan geval. Jammer genoeg bleek uit onderzoek van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat sommige dekens juist zélf in brand vliegen als je ze gebruikt. Op www.frituurbrand.nl heeft brancheorganisatie VEBON precies aangegeven welke blusdekens wel veilig zijn. Bovendien raden zij aan om een vetblusser te gebruiken bij een vlam in de pan die u met een deksel niet geblust krijgt.

Brandblusser?

Er zijn verschillende soorten brandblussers. Welke u waar in huis het beste kunt neerzetten, kunt u hieronder zien.

Brand­klasse Brandend materiaal Welk brandblus­middel gebruiken? Welk brandblus­middel niet gebruiken?
A Vaste stoffen zoals papier, hout, etc koolzuurblusser, schuimblusser, brandslanghaspel, ABC-poederblusser B/C-poederblusser
B Vloeistoffen zoals benzine en olie koolzuurblusser, schuimblusser, ABC-poederblusser brandslanghaspel
C Gassen zoals butaan en propaan ABC-poederblusser, koolzuurblusser schuimblusser, brandslanghaspel
D Metalen zoals aluminium en magnesium D-poederblusser koolzuurblusser, brandslanghaspel, schuimblusser
F Vetten zoals frituurvet Vetblusser brandslanghaspel
we all benefit