In welke landen is een dashcam verboden?

Laatst gewijzigd op: 23 september 2020

Hoe handig een dashcam ook is, niet in alle landen is het gebruik toegestaan. Wanneer u uw dashboardcamera beter thuis kunt laten, leest u in dit artikel.

In welke landen is een dashcam verboden?

In Rusland is een dashcam de normaalste zaak van de wereld, het is er zelfs verplicht. Daar wordt het als een belangrijk middel gebruikt om verzekeringsfraude tegen te gaan. Verzekeraars keren zelfs geen geld uit na een ongeluk als je geen bewijs hebt. Voor Russische automobilisten is deze uitvinding ook een uitkomst. Een dashcam kan namelijk een handig wapen zijn tegen corrupte automobilisten.

Een dashcam in Nederland gebruiken

Ook al hebben we in Nederland geen last van corrupte agenten en stellen verzekeraars dashcambeelden niet verplicht, toch groeit de vraag naar deze vernuftige uitvinding. Uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 automobilisten bleek dat 22% geïnteresseerd is in de aanschaf van een dashboardcamera. De verwachting is dat we in ons kikkerlandje de trend van het Verenigd Koninkrijk volgen. Daar rijdt nu 1 op de 10 automobilisten met een dashcam. Staat u op het punt om een dashboardcamera te kopen? Dan is het goed om te weten dat u in Nederland hiermee op de openbare weg mag filmen. Zodra u de beelden op internet deelt, kunt u te maken krijgen met de privacywetgeving. Vooral als er mensen of persoonsgegevens, zoals een kentekenplaat, duidelijk in beeld komen. Bij een ongeval of schade is het altijd aan de rechter of de beelden wel of niet als bewijs worden toegelaten.

Waar is een dashcam verboden?

Helaas is in lang niet alle landen het gebruik van een dashcam toegestaan. Handig om in uw oren te knopen voordat u de grens over knort. In Oostenrijk, Luxemburg en Portugal is een dashcam verboden. Gebruikt u hem toch, dan kunt u een flinke boete krijgen of zelfs vervolgd worden. In Duitsland, Zwitserland en Spanje wordt het gebruik van een dashboardcamera sterk afgeraden. Ook is het verboden om de gefilmde beelden te publiceren.

Korting op verzekeringspremie

In het Verenigd Koninkrijk moedigen sommige autoverzekeraars het gebruik van een dashcam aan. Gaat u de weg op met dit handige cameraatje, dan krijgt u korting op uw premie. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Wel zijn er steeds meer verzekeraars die opgenomen beelden graag gebruiken bij een schadeafhandeling. Zo ook InShared.

Wat voor slimme tips zoekt u?