De 6 beste tips om lekkage te voorkomen

Laatst gewijzigd op: 30 oktober 2017

Een lekkage kan voor flink veel wateroverlast zorgen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je huis in een zwembad verandert?

De 6 beste tips om lekkage te voorkomen

Tip 1. Maak de dakgoten schoon

Dit klusje valt in dezelfde categorie als het afvoerputje schoonmaken, qua geen leuk taakje, maar het is toch is het verstandig om af en toe de dakgoten onder handen te nemen. Bladeren en vuil verzwaren en verstoppen namelijk uw dakgoten, met lekkage als gevolg. Kijk of er geen scheurtjes in zitten en verwijder viezigheid. Als u hoogtevrees heeft, kunt u dit natuurlijk ook overlaten aan een erkend bedrijf.

Tip 2. Laat chemische ontstoppers links liggen

Chemische ontstoppers worden meestal gebruikt als de gootsteen of het doucheputje verstopt is. De riolering heeft alleen vaak zwakke plekken, zeker bij een ouder huis, die aangetast kunnen worden door chemicaliën. Gebruik liever mildere middelen om een lekkage te voorkomen, zoals soda. Chemische ontstopper is dan het laatste redmiddel.

Tip 3. Houd de watermeterstand in de gaten

Een slimme truc om te ontdekken of er een lek is in de waterleiding, is de watermeterstand opschrijven voordat u gaat slapen. Check direct na het opstaan, voordat er water is gebruikt, of de watermeterstand gelijk is. Als hij afwijkt, is de kans groot dat er een lek is in de waterleiding. Schakel dan een loodgieter in.

Tip 4. Neem de kitnaden onder de loep

Een lekkage wordt vaak veroorzaakt doordat kitnaden in de badkamer niet meer waterdicht zijn. U kunt dat herkennen aan druppels aan het plafond als iemand heeft gedoucht. Worden de druppels erger als er water rechtstreeks door de afvoer loopt? Dan is de afvoerleiding waarschijnlijk kapot. Als u gelijkvloers woont, gaat dit trucje niet op.

Tip 5. Weet de hoofdkraan te vinden

Bij een lekkage geldt: hoe eerder de hoofdkraan dicht is, hoe beter. Het kan even spoorzoeken zijn om de hoofdkraan te vinden. Zorg er daarom voor dat u precies weet waar hij zit en dat hij makkelijk te bereiken is. Vergeet hem ook niet dicht te draaien als u op vakantie gaat.

Tip 6. Zet de wasmachine in een lekbak

Er zijn speciale lekbakken te koop waar u de wasmachine in kunt zetten. Geen overbodig luxe, want de vloer kan snel blank komen te staan als de wasmachine lekt. Een lekbak vangt het water op, waardoor de kans op schade kleiner is. [bron: loodgietersdenbosch.nl, loodgieters-tilburg.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?