De 3 meest voorkomende brandoorzaken

Laatst gewijzigd op: 12 januari 2017

Primeur! Speciaal aan InShared vertelt Bas Gul, brandweerman en brandonderzoeker, wat de meest voorkomende oorzaken zijn van brand in huis.

De 3 meest voorkomende brandoorzaken

“Begin dit jaar zijn we gestart met een onderzoek naar alle branden in de regio Utrecht, 100% woningbranden. Van alle woningbranden waar wij voor moeten uitrukken, houden we bij wat de oorzaak is en in welke ruimte de brand is ontstaan”, legt brandweerman en brandonderzoeker Bas Gul uit. “De onderzoeksresultaten worden volgend jaar maart gepubliceerd, maar we willen InShared alvast een tipje van de sluier geven.”

1. Brand in de keuken

“De meeste woningbranden ontstaan in de keuken, vaak tijdens het koken”, aldus Gul. “Er ontstaat bijvoorbeeld vlam in de pan, mensen vergeten dat ze iets op het vuur hebben staan of zijn niet thuis als iets op het vuur staat. Soms valt de brandschade nog mee, maar vaak verziekt de rook je hele inboedel. Zorg er daarom voor dat u altijd in de keuken blijft als u kookt.”

2. Brand in schoorsteenkanalen

“Veel mensen weten niet dat de schoorsteen vaak de oorzaak is van brand in huis. Hier zouden we bij brandpreventie meer aandacht aan moeten besteden,” vindt Gul zelf ook. “Het is belangrijk dat u goed en droog loofhout gebruikt en minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen laat vegen. Vaak zien we dat het hout dat verbrandt, ophoopt aan de binnenkant van de schoorsteen. Dit kan later weer gaan branden, waardoor er brand ontstaat.”

3. Brand door elektrische apparaten

En dan op 3 de elektrische apparaten. “Denk aan een wasdroger, koelkast, wasmachine, magnetron of de oven”, somt hij op. “Frituren gaat wel eens mis of mensen vergeten dat ze iets in de oven hebben gestopt. Als u al 20 jaar was in de droger gooit, dan bent u er niet bewust mee bezig dat het ook mis kan gaan. Terwijl verwarmingselementen én stof in een wasdroger een potentieel risico is op brand. Bewust zijn van de risico’s die u in huis heeft, is daarom heel belangrijk. Maak de filters goed schoon in de wasmachine en droger en gebruik het alleen als u thuis bent, dan kunt u tenminste ingrijpen als er iets gebeurt.”

Wat voor slimme tips zoekt u?