De meterkast: onverwacht gevaarlijk

Laatst gewijzigd op: 19 april 2024

Even de meterstanden opschrijven of zelf een elektriciteitsstoring oplossen. Er is geen huis zonder meterkast, maar toch weten maar weinig mensen dat hier vaak brand in ontstaat.

Tips meterkast onverwacht gevaarlijk

Onderzoeks- en adviesbureau Kiwa keek in 2015 naar alle ongelukken met elektriciteit in woningen, kleine bedrijven en wooninstellingen. En kwam tot de opvallende ontdekking dat van alle 381 ongelukken de meterkast veruit het meest als oorzaak wordt genoemd, gevolgd door de wasdroger. “Schade door elektriciteit komt gelukkig niet zo vaak voor”, vertelt Robbert Slim van het schadeteam van InShared. “De meeste ongelukken in de meterkast ontstaan omdat het als opslagplek wordt gebruikt. Brand in de wasdroger is een bekend fenomeen, want er ontstaat veel stof in een droger. Als dit warm wordt, vat het vlam. Elektriciteitsschade wordt ook vaak veroorzaakt door blikseminslag.”

Zelf sleutelen

Meestal ontstaan meterkastbranden doordat er zelf aan de meterkast gesleuteld wordt. Denk aan het aanleggen van een stopcontact of andere aanpassingen voor de installatie van modems, routers of inbraakbeveiligingen. Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.

Checklist een veilige meterkast

 • Mijn meterkast is geen opslagplek voor modems, routers en andere spullen
  De meterkast lijkt een handige opslagplek voor modems, routers en andere kastjes. Alles is zo tenminste op één plek. Het risico is alleen dat deze apparaten hun warmte niet kwijt kunnen, met brand als gevolg. Gebruik daarom de meterkast niet als opslagplek, ook niet voor handschoenen, paraplu’s en andere frutsels. Als dit vlam vat, breidt de brand sneller uit.
 • Ik sleutel niet zelf aan mijn meterkast
  Er zijn niet voor niets elektrotechnische installateurs. Sleutel daarom niet zelf aan uw meterkast, maar schakel de hulp van een professional in.
 • In de buurt van de meterkast ligt een zaklamp
  Een zaklamp? Ja, een zaklamp of gebruik de zaklampfunctie op uw telefoon. Als de stroom ’s nachts uitvalt, is het verstandig om te kijken of alle elektriciteit in huis is uitgevallen, één van de groepen of de aardlekschakelaar. Hier leest u wat veilig is om zelf te doen bij een storing en wat u beter kunt overlaten aan een professional. Hang ook het nationale storingsnummer, 0800-9009, in uw meterkast of sla het voor de zekerheid op in uw telefoon.
 • Ik check zelf ieder half jaar de aardlekschakelaar Het is verstandig om minstens ieder half jaar te testen over de aardlekschakelaar nog goed werkt. Anders kan een installateur dit oplossen.

  [energieveilig.nl, liander.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?