Milieuvriendelijker rijden

Laatst gewijzigd op: 12 april 2016

We weten allemaal dat autorijden niet goed is voor het milieu. Maar wie (nog) geen elektrische of hybride auto wil kopen, kan door kleine aanpassingen wel iets groener rijden.

Milieuvriendelijker rijden

Auto’s en het milieu gaan niet zo goed samen. Door de verbranding van benzine en diesel, stoot een auto koolstofdioxide (CO2) uit. Dat is één van de oorzaken van de klimaatverandering. Rijdende auto’s stoten nog meer luchtvervuilende stoffen uit, zoals stikstofdioxide, fijnstof en zwaveldioxide. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal komt 30% van de fijnstof in de lucht uit de uitlaat en zelfs 65% van de stikstofdioxiden. Allemaal niet goed voor onze gezondheid, de natuur en gebouwen. Gelukkig kunt u, ook zonder een hybride of elektrische auto, iets milieubewuster rijden:

Stap 1: Kies voor een kleine, nieuwe auto

Staat u op het punt om een nieuwe auto te kopen? Overweeg dan om voor een kleiner exemplaar te kiezen. Een kleine auto is 15% zuiniger dan gemiddeld en een grote auto verbruikt 20% meer dan een midden formaat. Een tweedehands auto is vaak voordeliger, maar stoot wel meer luchtvervuilende stoffen uit. Tweedehands auto’s van voor het jaar 2000, hoe leuk ze ook zijn, zijn het meest vervuilend.

Stap 2: Kijk naar het energielabel

Het energielabel op een auto is geen slimme marketingtruc. U ziet zo in één oogopslag hoe zuinig een auto is. Handig als u twijfelt tussen twee auto’s. Bij energielabel A verbruikt de auto minstens 20% minder brandstof dan een auto van hetzelfde formaat zonder energielabel. Met energielabel B is de auto iets minder zuinig, maar gebruikt hij nog 10 tot 20% minder brandstof dan een auto uit dezelfde klasse, zonder label.

Stap 3: Pas uw rijstijl aan

Alleen al door uw rijstijl iets aan te passen, bent u milieuvriendelijker bezig. U bespaart al snel 10% meer brandstof en rijdt ongeveer 100 kilometer meer op een volle tank. Zo voorkomt u de uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen en bespaart u ook meteen geld. Rijd constant en schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling.

Stap 4: Gebruik slimme accessoires

Een boordcomputer, toerenteller en cruise control kunnen brandstof helpen besparen. Deze snufjes heeft de auto dus niet voor niks. Een navigatiesysteem is milieubewuster dan u denkt. In één keer naar uw bestemming rijden, zonder extra ‘zoek-rondjes’ scheelt weer in de uitstoot van luchtvervuilende stoffen.

Stap 5: En gebruik minder accessoires die brandstof slurpen

Wie denkt aan het milieu, koopt een auto zonder airco. Een airco verhoogt namelijk het gewicht van de auto, waardoor die meer brandstof nodig heeft. Zelfs als de airco niet aan staat. Het brandstofverbruik kan hierdoor tot wel 30% hoger worden. Vindt u een auto zonder airco een té grote stap? Een automatische versnellingsbak, een motor met veel pk’s, brede velgen en banden zijn ook brandstof-slurpers. Alle kleine beetjes helpen, daarom versturen wij geen Groene Kaart of polisblad van onze verzekeringen per post. U kunt ze zelf downloaden vanuit uw digitale Verzekeringsmap. [bron: milieucentraal.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?