Opfriscursus: waarschuwingslampjes

| Door:

Opfriscursus: waarschuwingslampjes

Op ieder dashboard staat een scala aan waarschuwingslampjes. Alleen heeft 60% van de mensen geen idee wat ze betekenen. Wij geven een snelle opfriscursus.

U rijdt op de snelweg en ineens brandt er een lampje op uw dashboard. Weet u dan wat u moet doen? Uit onderzoek van een pechhulpverlener bleek dat 60% van de mensen geen idee heeft wat deze waarschuwingslampjes betekenen, terwijl deze lampjes juist belangrijke raadgevers zijn. Ze helpen voorkomen dat u stil komt te staan met pech of in gevaar komt. Tijd voor een opfriscursus!

De belangrijkste waarschuwingslampjes

Voor het theorie-examen van uw rijbewijs heeft u de betekenis van de waarschuwingslampjes in uw hoofd moeten stampen. Is deze kennis weggezakt? Wij geven een handig overzicht van de belangrijkste lampjes. Ze kunnen per auto iets verschillen. In het instructieboekje van uw auto vindt u een overzicht van alle waarschuwingslampjes.

waarschuwingslampjes-accu
Accu
Het lampje van de accu is makkelijk te herkennen, het lijkt op een batterij. Meestal brandt dit lampje even als u de motor start. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Het is verstandig om Pechhulp dan even te bellen.
waarschuwingslampjes-remmen
Remmen
Als dit lampje brandt, kan het zijn dat u te weinig remvloeistof heeft of de remblokken versleten zijn. Ga daarom naar de garage.
waarschuwingslampjes-airbag
Airbag
Bij een aanrijding is uw airbag een redder in nood. Wanneer dit lampje gaat branden, is er waarschijnlijk iets mis met uw airbag of de gordelspanners. Erg gevaarlijk, dus laat het zo snel mogelijk controleren bij uw dealer.
waarschuwingslampjes-olie
Olie
Het lijkt op de olielamp van Aladdin en vertelt dat de olie in uw auto te laag is. Olie is erg belangrijk voor de motor: het is een smeermiddel, koel- en reinigingsmiddel. Peil zelf de olie of schakel de hulp in van een professional.
waarschuwingslampjes-besturing
Besturing
Een stuur met een uitroepteken, duidelijker kan het eigenlijk niet. Vaak als dit lampje brandt, is dat een teken dat uw stuurbekrachtiging niet goed werkt. Sturen gaat dan een stuk zwaarder. Geen reden voor blinde paniek, maar ga wel snel langs bij de garage.
waarschuwingslampjes-motor
Motor
Er is een probleem met uw motor of de motorelektronica. Stop en bel pechhulp.
waarschuwingslampjes-water
Temperatuurmeter met water
Het koelsysteem van uw auto werkt niet goed, de motor kan hierdoor oververhit raken. Vul de koelvloeistof bij en schakel pechhulp in als de motor oververhit is.

[bron: dekkerautogroep.nl, weethetsnel.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer slimme tips >

Gerelateerde artikelen

we all benefit