Overstekend wild: ben je verplicht om te remmen?

Laatst gewijzigd op: 4 september 2017

Een hert, ree of wild zwijn op de weg. Ben je dan verplicht om te remmen? En ben je strafbaar als je een aangereden dier mee naar huis neemt?

Overstekend wild: ben je verplicht om te remmen?

Op de snelweg remmen als er een wild dier oversteekt, is ontzettend gevaarlijk. Er zit dan helaas niets anders op dan doorrijden. Remmen voor overstekend wild is dan ook niet verplicht. Op een hele rustige weg, met niemand achter u, is het natuurlijk wel meer dan logisch dat u uitwijkt.

Wat moet ik doen als ik een wild dier heb aangereden?

Doorrijden als u een wild dier heeft aangereden, is wel strafbaar. Zoek daarom zo snel mogelijk een rustige plek in de buurt en bel de politie, niet de dierenambulance. Dit is het snelste. De politie schakelt dan de natuurbeheerder in die het gewonde of dode dier ophaalt. Blijf als het even kan in de buurt van het gewonde dier. Anders sleept het beest zich misschien het bos in en is het niet meer te vinden. Ook kan dit de verwondingen verergeren. Verplaats het dier niet, dit kan de verwondingen verergeren.

Mag ik het dier zelf vervoeren?

Het is een fabel dat u een doodgereden dier, zoals een hert, mee naar huis mag nemen. Wilde dieren zijn namelijk beschermde dieren. Ook als u ziet dat iemand anders een wild dier heeft aangereden, kunt u het beste de politie bellen.

Ben ik verzekerd als ik loslopend wild aanrijd?

Heeft u een autoverzekering bij InShared? Met de dekking Beperkt Casco, Beperkt Casco EXTRA en Allrisk bent u verzekerd. Alleen met een WA verzekering bent u dus niet verzekerd.

En als ik een huisdier aanrijd?

Ook bij huisdieren bent u verzekerd bij schade. U kunt dan meestal de eigenaar aansprakelijk stellen. Bij huisdieren geldt hetzelfde als bij wilde dieren, bel de politie en rijd nooit door. Probeer het dier te vangen en in een schuur, afgezette tuin of garage te houden. [bron: over-reeen.nl, destentor.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?