Reis annuleren vanwege het coronavirus? Dit moet iedereen weten

Laatst gewijzigd op: | Door:

Reis annuleren vanwege het coronavirus? Dit moet iedereen weten

We mogen op vakantie. Al is het niet zo onbezorgd als we gewend waren, omdat het coronavirus niet weg is. Wie gaat, moet zich goed voorbereiden. Hier leest u wat u van ons kunt verwachten en waar u op moet letten als u op reis gaat.

Reizen en het coronavirus

Reizen naar het buitenland

Mensen mogen afreizen naar de landen met een ‘geel reisadvies’ maar de overheid geeft expliciet aan: ‘Ga wijs op reis want de situatie in het betreffende land kan snel veranderen. Als je dan verplicht terug moet, zal de overheid je niet helpen met repatriëren’. Als u een pakketreis hebt geboekt, is de touroperator verplicht om u terug te halen naar Nederland. Maar boekt u geen pakket of heeft u al losse tickets in huis en gaat u toch? Dan kunt u flink in de problemen komen, want dan moet u zelf regelen of en hoe u terugkomt. Let op: De Reisverzekering van InShared biedt geen dekking als u vanwege een veranderde coronasituatie in een land moet repatriëren.

Wat kunt u doen voordat u op reis gaat?

Check https://www.nederlandwereldwijd.nl voor de meest actuele informatie en een overzicht van de landen waar u wel en niet welkom bent.

Ik wil mijn vakantie annuleren, omdat er een negatief reisadvies is. Ben ik dan verzekerd?

Nee. Het annuleren of omboeken van een reis na een negatief reisadvies of naar gebieden die het Ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt, valt niet onder de dekking van onze Reis- en Annuleringsverzekering. Annuleer uw reis alleen na overleg met uw reisorganisatie. Als u uw reis zelf annuleert, heeft u misschien geen recht meer op een vergoeding. Kijk ook op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen

Wat moet ik doen als mijn reis niet doorgaat?

Gaat uw reis naar een land waar kleurcode oranje of rood geldt? Neem dan contact op met uw reisorganisatie of touroperator. Zij bieden in de meeste gevallen een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een voucher, omboekregeling of terugbetaling van uw reis.

Ik ben ziek geworden door corona, waar ben ik voor verzekerd?

Bent u ernstig ziek geworden in Nederland door corona en kunt u daardoor niet op vakantie? Dan zijn de annuleringskosten verzekerd met de aanvullende Annuleringsverzekering van InShared. Als u tijdens uw vakantie ziek wordt en u daardoor terug naar Nederland moet, brengen wij u terug als dat kan. Met de aanvullende dekking Medische Kosten bent u ook verzekerd voor de kosten van medische behandelingen in het buitenland die uw Nederlandse zorgverzekering niet vergoedt.

Ik wil naar een gebied reizen waar het reisadvies nu oranje of rood is. Ben ik gewoon verzekerd?

U bent dan beperkt verzekerd. De reisverzekering dekt schade als dat komt door een onverwachte gebeurtenis. Wat betekent dat schade door corona dan niet is gedekt. U kunt natuurlijk wel een beroep doen op de reisverzekering als de schade niet door corona komt.

Ik ben in een gebied waar het reisadvies is veranderd naar oranje/rood. Ben ik nu niet meer verzekerd?

Dit hangt af van de situatie en de mogelijkheden die er zijn. We helpen u zo goed mogelijk. Neem in zo’n situatie altijd contact op met de onze alarmcentrale via +31 071 364 17 62. De kosten om u terug te brengen naar Nederland doordat het reisadvies is veranderd, zijn niet verzekerd. Als u een pakketreis heeft geboekt dan kunt u het beste contact op nemen met uw touroperator. De reisverzekering geldt wel als de schade geen verband heeft met het negatieve reisadvies.

Feiten en fabels over het coronavirus

Is het coronavirus nieuw?

Het coronavirus klinkt nieuw, maar is het niet. Coronavirussen zijn gewone verkoudheidsvirussen, alleen zijn er ook bijzondere vormen van dit virus zoals Sars en Mers. Nieuw in dit rijtje is COVID-19. Dat er veel aandacht voor dit virus is, heeft te maken met de snelheid waarmee de ziekte zich verspreidt en dat er mensen door overlijden.

Wat zijn de symptomen van het virus?

Volgens het RIVM zijn de belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19:

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Heeft u 1 of meer van deze klachten?

Laat u dan testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Het is dan afhankelijk van de uitslag – positief of negatief – of u weer naar buiten mag.

Hoe krijg je het coronavirus?

Het coronavirus kunt u van iemand anders krijgen op de volgende manieren:

 • Hoest of niest iemand met het coronavirus, dan komen er kleine druppels met het virus in de lucht. Die kunt u inademen
 • U kunt deze druppels ook op uw handen krijgen als u bijvoorbeeld iemand een hand geeft of als iemand in de buurt niest. Raakt u met uw handen uw ogen, mond neus of keel aan, dan kan het virus het lichaam binnenkomen Het is een fabel dat u het virus via post of postpakketten kunt krijgen. Als er al een nieuw coronavirus op zou zitten, overleeft het virus dat niet. U kunt dus gewoon pakketjes uit China bestellen. De kans dat mensen besmet raken via geld is volgens het RIVM erg klein. Waarschijnlijk speelt het ook in China maar een hele kleine rol in de verspreiding. Omdat daar alles op alles wordt gezet om de verspreiding te voorkomen, desinfecteren ze het geld.

Hoe kun je voorkomen dat je het coronavirus krijgt?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. U kunt het volgende doen om te voorkomen dat u het coronavirus krijgt en/of verspreidt:

 • Vermijd drukte en werk zoveel mogelijk thuis
 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dat mogelijk is. Ga alleen naar buiten als het echt nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten of voor een frisse neus
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen (2 armlengtes). Ook op straat, in de supermarkt en in het park
 • Was uw handen regelmatig en grondig. Doe uw sieraden af en vergeet niet de nagels en de plekken tussen uw vingers. Maak uw handen droog met een papieren handdoekje en gooi deze weg
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog. Zo blijven handen schoon
 • Gebruik papieren zakdoekjes in plaats van katoenen zakdoeken om uw neus te snuiten. Gooi deze meteen weg
 • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan
 • Draag een niet-medisch mondkapje. In het openbaar vervoer is dit verplicht Lees de actuele informatie op de website van het RIVM en op de website van de Rijksoverheid.

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit