Reis annuleren vanwege het coronavirus? Dit moet iedereen weten

Laatst gewijzigd op: | Door:

Reis annuleren vanwege het coronavirus? Dit moet iedereen weten

We mogen op vakantie. Al is het niet zo onbezorgd als we gewend waren, omdat het coronavirus niet weg is. Wie gaat, moet zich goed voorbereiden. Hier leest u wat u van ons kunt verwachten en waar u op moet letten als u op reis gaat.

Reizen en het coronavirus

Reizen naar het buitenland

Naar het buitenland reizen was de afgelopen jaren geen appeltje-eitje. De coronasituatie in een land bepaalde voor een heel groot deel de kleur van dat land. Hierdoor moesten reisplannen soms last minute wijzigen door een negatief reisadvies. Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de ‘volledige’ veiligheidssituatie in een land. Net als voor corona. Als een land net zo veilig is als Nederland, krijgt het nu de kleurcode ‘groen’. Omdat veel landen net zo veilig zijn als ons kikkerlandje, worden steeds meer landen ‘groen’. Dat maakt reizen een stuk makkelijker. Hou er wel rekening mee dat het coronarisico in een ‘groen’ land nog steeds groot kan zijn. Daarom zijn er regels voor (terug)reizen naar Nederland. Ook goed om te weten: de Reisverzekering van InShared biedt geen dekking als u vanwege een veranderde coronasituatie in een land moet repatriëren.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op een reis?

Gaat u naar het buitenland, volg dan deze stappen van de Rijksoverheid om u goed voor te bereiden op de heenreis, uw verblijf en de terugreis:

 • Check het reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl van het land waar u naar toe gaat en van het land waar u doorheen reist. Hier vindt u ook de (corona)regels van uw bestemming
 • Bekijk de checklist voor reizen door het buitenland
 • Lees de inreisregels voordat u teruggaat naar Nederland

Ik wil mijn vakantie annuleren omdat er een negatief reisadvies is. Ben ik dan verzekerd?

Nee. Het annuleren of omboeken van een reis na een negatief reisadvies of naar gebieden die het Ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt, valt niet onder de dekking van onze Reis- en Annuleringsverzekering. Annuleer uw reis alleen na overleg met uw reisorganisatie. Als u uw reis zelf annuleert, heeft u misschien geen recht meer op een vergoeding. Kijk ook op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen.

Wat moet ik doen als mijn reis niet doorgaat?

Gaat uw reis naar een land waar kleurcode oranje of rood geldt? Neem dan contact op met uw reisorganisatie of touroperator. Zij bieden in de meeste gevallen een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een voucher, omboekregeling of terugbetaling van uw reis.

Ik ben ziek geworden door corona, waar ben ik voor verzekerd?

Bent u ernstig ziek geworden in Nederland door corona en kunt u daardoor niet op vakantie? Dan zijn de annuleringskosten verzekerd met de aanvullende Annuleringsverzekering van InShared. Als u tijdens uw vakantie ziek wordt en u daardoor terug naar Nederland moet, brengen wij u terug als dat kan. Met de aanvullende dekking Medische Kosten bent u ook verzekerd voor de kosten van medische behandelingen in het buitenland die uw Nederlandse zorgverzekering niet vergoedt.

Ik wil naar een gebied reizen waar het reisadvies nu oranje of rood is. Ben ik gewoon verzekerd?

U bent dan beperkt verzekerd. De reisverzekering dekt schade als dat komt door een onverwachte gebeurtenis. Wat betekent dat schade door corona dan niet is gedekt. U kunt natuurlijk wel een beroep doen op de reisverzekering als de schade niet door corona komt.

Ik ben in een gebied waar het reisadvies is veranderd naar oranje/rood. Ben ik nu niet meer verzekerd?

Dit hangt af van de situatie en de mogelijkheden die er zijn. We helpen u zo goed mogelijk. Neem in zo’n situatie altijd contact op met de onze alarmcentrale via +31 071 364 17 62. De kosten om u terug te brengen naar Nederland doordat het reisadvies is veranderd, zijn niet verzekerd. Als u een pakketreis heeft geboekt dan kunt u het beste contact op nemen met uw touroperator. De reisverzekering geldt wel als de schade geen verband heeft met het negatieve reisadvies.

Feiten en fabels over het coronavirus

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Volgens het RIVM zijn de belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19:

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Heeft u 1 of meer van deze klachten?

Blijf thuis en doe een zelftest of maak een afspraak om u te laten testen bij de GGD. Totdat u de uitslag weet, moet u thuisblijven. Heeft u een positieve testuitslag van de GGD? Blijf dan thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn. Heeft u een positieve zelftestuitslag? Laat u dan zo snel mogelijk testen bij de GGD.

Hoe krijg je het coronavirus?

Het coronavirus kunt u van iemand anders krijgen op de volgende manieren:

 • Hoest of niest iemand met het coronavirus, dan komen er kleine druppels met het virus in de lucht. Die kunt u inademen
 • U kunt deze druppels ook op uw handen krijgen als u bijvoorbeeld iemand een hand geeft of als iemand in de buurt niest. Raakt u met uw handen uw ogen, mond neus of keel aan, dan kan het virus het lichaam binnenkomen Het is een fabel dat u het virus via post of postpakketten kunt krijgen. Als er al een nieuw coronavirus op zou zitten, overleeft het virus dat niet. U kunt dus gewoon pakketjes uit China bestellen. De kans dat mensen besmet raken via geld is volgens het RIVM erg klein

Hoe kun je voorkomen dat je het coronavirus krijgt?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. U kunt het volgende doen om te voorkomen dat u het coronavirus krijgt en/of verspreidt:

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen (2 armlengtes). Schud liever geen handen, maar geef een hoofdknik, boks of elleboog
 • Blijf thuis bij klachten en laat u direct testen bij de GGD of doe een zelftest. Ook als u al gevaccineerd bent
 • Was vaak en goed uw handen. Doe uw sieraden af en vergeet niet uw nagels en de plekken tussen uw vingers. Maak uw handen droog met een papieren handdoekje en gooi deze weg
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog. Zo blijven uw handen schoon
 • Raak zo min mogelijk uw gezicht aan
 • Werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor
 • Draag een mondkapje op de plekken waar dat verplicht is. Lees hier waar u een mondkapje moet dragen
 • Zorg voor voldoende frisse lucht. Zet standaard een raam of ventilatierooster open in huis en lucht meerdere keren per dag door ramen en deuren wijd open te zetten

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit