Wat iedereen over de kentekenplaat wil weten

Laatst gewijzigd op: 30 november 2020

Waarom zijn kentekenplaten geel van kleur? Wat moet je doen als je kentekenplaat is gestolen? En hoe ben je kentekenplaatdieven slim af? Op deze vragen en meer geven wij antwoord.

Wat iedereen over de kentekenplaat wil weten

Onze kentekenplaten zijn niet voor niets geel

In 1975 kon je op vrijwillige basis je donkerblauwe kentekenplaat met witte letters inwisselen voor een geel exemplaar met zwarte letters. Toen dit massaal werd gedaan, werden per 1 januari 1978 alle auto’s in Nederland verplicht uitgegeven met een gele kentekenplaat. Achter de kleurencombinatie geel en zwart zit een gedachte: dit is ’s nachts goed te lezen. Zo bent u altijd zichtbaar op de weg en kunnen flitspalen uw nummerbord moeiteloos op de kiek zetten.

Lang geleden verklapte je kentekenplaat waar je vandaan kwam

Als je tussen 1906 en 1951 benieuwd was waar de automobilist vandaan kwam, hoefde je alleen maar op de kentekenplaat te spieken. Elk Nederlands kenteken begon in die tijd met een letter die de provincie van herkomst aangaf. A stond voor Groningen, B voor Friesland en K voor Zeeland. Duitse kentekenplaten beginnen nog steeds met een lettercode die aangeeft in welke regio het voertuig geregistreerd is. Zo sta A voor Augsburg, B voor Berlijn, C voor Chemnitz en ga zo maar door.

Een eendagskentekenplaat mag u zelf maken

Goed nieuws voor de creatievelingen onder ons: een eendagskentekenplaat mag u zelf maken. Zo’n kenteken kunt u gebruiken als u uw voertuig moet laten keuren bij de RDW. Wel is het belangrijk dat het voertuig in zo’n staat is dat u er veilig mee kunt rijden en dat hij op de dag van het onderzoek in Nederland verzekerd is. Het kenteken zet u met onuitwisbare letters en cijfers op witte platen, veel creatieve vrijheid heeft u dus niet. De platen moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

Niet alle lettercombinaties zijn toegestaan

De RDW gebruikt geen klinkers meer in het kenteken. Ook de letters C en Q worden niet gebruikt, omdat deze te veel op een nul lijken. Ook zijn de volgende lettercombinatie taboe: GVD, KKK, KVT, LPF, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD (ook niet in lettercombinaties met 3 letters). De combinaties PVV, SGP en VVD zijn ook uitgesloten.

Een gestolen kentekenplaat moet zo snel mogelijk gemeld worden

Zoals er autodieven zijn, zijn er ook kentekendieven. Volgens de politie gebruiken criminelen deze nummerborden voor belastingontduiking, ramkraken, tanken zonder te betalen, te hard rijden of andere criminele activiteiten. Het advies is dan ook om direct aangifte te doen bij de politie als 1 of beide kentekenplaten weg zijn. Zo is het vanaf dat moment overduidelijk dat u niet aansprakelijk bent, maar degene die op uw kenteken rond knort.

Kentekenplaatdieven kunt u slim af zijn

Wilt u kentekenplaatdieven slim af zijn, dan is het verstandig om de platen vast te zetten met popnagels of onewayschroeven. Hiervoor heeft u een popnageltang en schroevendraaier nodig. Dieven krijgen deze er met geen mogelijkheid uit. Ideaal dus!

Een nieuwe kentekenplaat kan zo € 45 kosten

Een nieuwe kentekenplaat bestelt u niet op internet – die zijn niet geldig – maar op een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Om er 1 aan te vragen, heeft u een geldig legitimatiebewijs en een kentekencard nodig. Goedkoop is een nieuwe kentekenplaat niet: u bent meestal tussen de € 25 en € 45 kwijt. Rijden zonder nummerplaat komt u veel duurder te staan. U heeft dan al snel een boete van € 140 aan uw broek.

De duplicaatcode voorkomt fraude

Ook al bent u maar 1 kentekenplaat kwijt, u krijgt altijd 2 nieuwe. Op deze spiksplinternieuwe kentekenplaten staat een duplicaatcode. Begaat iemand anders met uw oude kentekenplaat een verkeersovertreding, dan kan de duplicaatcode aantonen dat u niet de schuldige bent. Daarom is het ook belangrijk om de nieuwe kentekenplaten zo snel mogelijk te laten monteren.

In sommige landen mag je zelf je kenteken kiezen

Wie graag de lolbroek uit wil hangen op de weg, kan het beste naar Engeland, België, de Verenigde Staten, Oostenrijk, Zwitserland of de Arabische Emiraten emigreren. In deze landen mag je namelijk rondsjezen met een gepersonaliseerde nummerplaat. De kans dat in ons kikkerlandje kentekenplaten met teksten als GEDULD, VRRROEM en GINTONIC worden toegestaan, is klein. In veel andere landen hebben ze een persoonsgebonden kentekenplaat, terwijl wij het moeten doen met de kentekens die al op de auto’s zitten. Dit veranderen kost veel tijd en geld.

Het Koninklijk Huis heeft een speciaal kenteken

AA-kentekenplaten zijn speciaal gereserveerd voor leden van het Koninklijk huis en een aantal functionarissen van het Koninklijk Staldepartement. De verzekeringen worden niet geregistreerd in het Central Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Of voertuigen met een AA-kenteken verzekeringsplichtig zijn, is niet bekend.

Maar weinig landen hebben streepjes op het kenteken

Er zijn maar weinig landen waar ook 2 tussenstreepjes op het kenteken staan. Deze streepjes staan er puur voor de leesbaarheid, een andere functie hebben ze niet. Bij het invoeren van een kenteken hoef je deze streepjes ook bijna nooit in te vullen. [bron: rdw.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?