Schadevrije jaren voor dummies

Laatst gewijzigd op: 16 april 2024

Voor wie schadevrije jaren net zo ingewikkeld vindt als de stelling van Pythagoras of een Rubiks kubus, komen wij als geroepen. Want zó ingewikkeld is het echt niet!

Schadevrije jaren voor dummies

De naam zegt het al: schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat u een motor-, brommer- of autoverzekering heeft, maar geen schade claimt. U klimt dan automatisch omhoog op de bonus-malus ladder. Hoe hoger u op deze ladder komt, hoe hoger uw korting op de verzekering. Dit heet de no-claimkorting. Als u geen schade claimt, gaat u een trede omhoog. Als u wel schade claimt, zakt u 5 treden naar beneden. Uw premie stijgt dan. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager de premie van uw verzekering is.

Wat gebeurt er bij schade?

Voor elk jaar zonder schade bouwt u dus schadevrije jaren op. Stel dat u tegen een andere auto of een bijna onzichtbaar paaltje botst, dan daalt u op de bonus-malus ladder en krijgt u minder korting op uw premie. Per geclaimde schade gaat u 5 jaar achteruit. Daarom is het ook niet gek als u een negatief aantal schadevrije jaren heeft. Goed nieuws: schade aan uw autoruit heeft bij InShared geen invloed op uw schadevrije jaren.

De schadevrije jaren van uw tweede auto

Als u 2 auto’s voor de deur heeft staan, vist u eigenlijk achter het net. Uw tweede auto begint namelijk met een schone lei, zonder schadevrije jaren. Dit betekent dat u daar ook meer premie voor moet betalen. Dat vinden we niet eerlijk, want u heeft met uw eerste auto al laten zien dat u schadevrij door het jaar kunt komen. En dus hebben we iets moois bedacht: de tweede autoregeling. Daarmee krijgt u dezelfde korting als op uw eerst verzekerde auto. U vult gewoon nul schadevrije jaren in bij auto nummer 2 en wij doen de rest. Die extra korting kunt u jammer genoeg niet meenemen naar een volgende verzekeraar. Als u bij ons weggaat zetten we het daadwerkelijke aantal schadevrije jaren in Roy-data.

Abracadabra begrippenlijst

Vindt u het nog steeds ingewikkeld? Deze begrippenlijst met veel gebruikte woorden als het gaat om schadevrije jaren maakt het hopelijk iets duidelijker:

  • Roy-data = alle verzekeraars van Nederland registeren het aantal schadevrije jaren in deze centrale database.
  • Bonus-malus ladder = letterlijk: beloning-straf. Hoe hoger u op deze ladder staat, hoe hoger uw korting op de verzekering (en dus hoe groter de beloning). Als u geen schade claimt, gaat u een trede omhoog. Als u wel schade claimt, zakt u 5 treden naar beneden. Uw premie stijgt dan.
  • Schadevrije jaren aantonen = als u denkt dat een registratie in Roy-data niet klopt, dan zijn er verschillende manieren om dat aan te tonen, zoals met een verklaring van uw vorige verzekeraar of een werkgeversverklaring.
  • Royementsverklaring = de voorloper van Roy-data, een papiertje van de oude verzekeraar met de einddatum en het aantal schadevrije jaren. In 2007 is dit afgeschaft.

Wat voor slimme tips zoekt u?