Spoedcursus autoband verwisselen

Laatst gewijzigd op: 28 augustus 2017

Even snel een autoband verwisselen is er voor veel mensen niet bij. Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen idee hoe ze dat moeten doen.

Spoedcursus autoband verwisselen

Daar sta je dan langs één van de drukste snelwegen van Nederland, mét een platte band. Uit onderzoek van AutoScout24.nl bleek dat bijna de helft van de Nederlanders (48%) geen idee heeft wat je in zo’n situatie moet doen. Vooral vrouwen (72%) hebben geen kaas gegeten van het verwisselen van autobanden. Tijd voor een spoedcursus dus!

Gereedschap voor in de kofferbak

Een band verwisselen lukt niet zonder het juiste gereedschap. Zorg dat dit standaard in de kofferbak ligt:

  • Reserveband
  • Kruissleutel
  • Krik
  • Wielmoeren
  • Schroevendraaier

Een autoband verwisselen in 5 simpele stappen

Een open deur, maar wel heel belangrijk: zoek een veilige plek om de band te verwisselen. Naast de vangrail is er vaak niet genoeg plek voor deze klus. Rij dus, als het even kan, iets verder voor een ruime en veilige plek. Staat de auto op de handrem? Zet dan de alarmlichten aan, zodat andere weggebruikers rekening met u kunnen houden. Ook belangrijk: een veiligheidsvest aantrekken en de gevarendriehoek neerzetten. Zet de gevarendriehoek ongeveer 400 meter achter de auto. Bij het verwisselen van een autoband, denken de meeste mensen aan het opkrikken van de auto. Maar een belangrijke stap daar vóór is het verwijderen van de wieldop. Wrik met een schroevendraaier de wieldop los en draai de wielmoeren 1 slag naar links los. Nu is het tijd om de auto omhoog te krikken. Het handige is dat er instructies op de krik staan. Zorg wel dat de krik op een harde ondergrond staat, zoals een tegel. Krik de auto net zo ver op totdat het wiel met de lekke band van de grond is. Draai dan de wielmoeren helemaal los en verwijder de lekke band. Leg de 5 wielmoeren op een veilige plek. Als de nieuwe band op de goede plek zit, draai dan de moeren weer aan. Draai ze eerst allemaal losjes aan en daarna steeds iets strakker. Als u een moer meteen strak aandraait, is het lastiger om de andere moeren aan te draaien. De moeren kruislings aandraaien, maakt het ook makkelijker. Verwijder de krik als de band stevig vastzit.

Hoe lang mag je rijden met een reservewiel?

Heel handig: een reservewiel in de kofferbak. Maar hoe lang mag je met deze band blijven rijden? Dit hangt van uw reserveband af. Een zogenaamde ‘thuiskomer’ is een redder in nood, maar niet geschikt voor lange afstanden. Met deze eenvoudig uitgevoerde band mag u niet sneller rijden dan maximaal 80 kilometer per uur. Handig om mee naar de dichtstbijzijnde garage te rijden om daar uw band te laten vervangen. Een volwaardig reservewiel hoeft niet snel vervangen te worden, hier kunt gewoon mee blijven rijden.

Kan een band altijd geplakt worden?

Meestal kan een band geplakt worden, maar dit hangt wel van de staat van de band af. Gemiddeld duurt het plakken van een band 45 minuten.

Creatief met lekke banden

Zonde om een lekke band weg te gooien, als je hem een tweede leven kunt geven. Wij geven u inspiratie:

  • Spuit de band in een leuke kleur en hang hem aan een spijker. Doe in de band een beetje potgrond en een plant
  • Kleine hond? Leg een kussen in het midden van de band en klaar is de alternatieve mand
  • Boor een paar gaten in de bovenkant van de band, groot genoeg voor een paraplu. Zo heeft u een handige opbergplek voor paraplu’s
  • Twee banden op elkaar met een glazen plaat is een industriële bijzettafel [bron: roomed.nl, auto-en-vervoer.nl.infonu.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?