Help: dit is een spoedgeval!

U hoort een inbreker beneden en u ligt boven in bed. Een brand in uw pan, slaat om in metershoge vlammen. Wat doet u in geval van nood?

1-1-2

De drie magische getallen zijn erin geramd. 1-1-2. Die bel je zodra er iets mis is toch? Dat klopt, maar alleen als de situatie levensbedreigend is. In alle andere gevallen belt u de politie op 0900-8844 of een andere handige instantie. Dus: u ruikt een rioollucht in de straat. Dan belt u met de gemeente. Maar ruikt u een gaslucht in de straat? Dan belt u meteen 112, want dat is een potentieel levensbedreigende situatie. Ongeluk zonder gewonden? Politie. Ongeluk met gewonden? 112. Zo ook in uw huis. Ingebroken bij thuiskomst? Politie. Inbraak terwijl u boven in bed ligt? 112. En dat geldt trouwens in heel Europa.

112 bellen in geval van nood

Misbruik 112

In 80(!)% van de gevallen wordt 112 ‘per ongeluk’ gebeld. Door kinderen, door mensen die willen schelden, maar nog het meest door mensen die het niet eens doorhebben, een zogenaamd broekzakgesprek. Bij de centrale levert dat problemen op, want in de tijd dat ze met uw telefoontje bezig zijn, kan er op een andere plek wel écht nood aan de man zijn. Niet programmeren dus.

Reanimeren

Een hartstilstand komt altijd onverwacht. Het overkomt elk jaar 15.000 à 16.000 Nederlanders. Wilt u niet langer hulpeloos toekijken? In heel Nederland worden er reanimatiecursussen gegeven (klik hier voor een cursus bij u in de buurt).

Stap 1: Controleer het bewustzijn van het slachtoffer.

Stap 2: Controleer de ademhaling door 10 seconden te kijken of de borstkas omhoogkomt. Door te luisteren aan de mond en neus of u ademgeluiden hoort.

Stap 3: Start de reanimatie met 30 hartmassages. Hou daarbij een tempo aan van 100 keer per minuut.

Stap 4: Beadem vervolgens 2 keer

Stap 5: Geef direct weer 30 hartmassages. Wissel de 30 hartmassages steeds af met 2 beademingen tot het moment dat iemand met een AED (Automatische Externe Defibrillator) arriveert of tot hulpverleners de reanimatie overnemen.

Wat doe je?

Op www.watdoeje.nl kunt u uw eigen postcode intoetsen en ziet u wat u moet doen in noodgevallen in uw regio. Bij brand is dat bijvoorbeeld:

De vier stappen bij brand:

Eigen veiligheid
Stop met wat u aan het doen bent. Alarmeer iedereen in huis. Ga niet in de rook staan. Rook is altijd gevaarlijk.

Beoordeel de situatie Bepaal of de brand nog is te blussen. Besluit u te gaan blussen, doe het dan snel en volgens de instructies. Besluit u te vluchten, volg dan uw eigen vluchtplan (zie ook: Hoe voorkom ik brand in huis?).

Informeer hulpdiensten
Bel 112. Vraag naar de brandweer en geef uw exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk. Vertel met hoeveel mensen u samenwoont en of er nog mensen binnen zijn.

Verleen hulp
Waarschuw de buren, zodat ze weten wat er aan de hand is. Ga de woning niet meer in: rook is giftig. De brandweer arriveert gemiddeld in 8 minuten. Leg uit waar het brandt en of er nog mensen in de woning zijn.

En deze 4 stappen gaan eigenlijk voor alle noodsituaties op.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Een hele stiekem noodsituatie is een koolmonoxidelek. CO2 kunt u namelijk niet ruiken of zien, maar het kan wel dodelijk zijn. Gelukkig is zo’n lek wel te voorkomen. Zorg in ieder geval dat u uw huis goed ventileert. Laat ook regelmatig de geiser, kachel en/of cv-ketel controleren. Een slechte verbranding van uw installatie kunt u ook zelf zien. Als de vlam in het gastoestel oranje is in plaats van blauw en hoger dan normaal, is het niet goed. En als de vrijkomende waterdamp niet verdwijnt via de afvoer, waardoor de ramen beslaan, is er ook iets niet in orde.

Een goed idee is een koolmonoxide detector (te koop bij een doe-het-zelfwinkel). U hangt hem in dezelfde ruimte als uw geiser en de detector slaat alarm als het gehalte CO2 te hoog wordt.

we all benefit