Inbraak voorkomen? Ken de nieuwste trucs

Laatst gewijzigd op: 2 november 2020

Inbrekers blijven zich vernieuwen. Denkt u net de meeste inbraakmethoden te kennen, hebben ze nieuwe slinkse manieren om uw huis binnen te komen.

Inbraak voorkomen? Ken de nieuwste trucs

Inbraak voorkomen

Een briefje op de deur met de tekst: ‘Beste bezorger, wil je het pakketje in de schuur leggen?’ lijkt onschuldig, maar is dat niet altijd. Criminelen hangen zo’n briefje op om een pakketje te onderscheppen of om te controleren of u thuis bent. Vraag de buren daarom op verdachte briefjes te letten als u op vakantie bent. Heeft u 1 of meerdere vaste postbezorgers? Spreek dan af om pakketjes bij de buren te bezorgen als u er niet bent. Briefjes kunnen ze dan negeren. Steeds vaker hebben inbrekers het niet op een woning gemunt, maar op de schuur. Waarom? Omdat deze opslagplek vaak een gammel slot heeft of zelfs openstaat. Zo is het kinderspel om binnen te komen. Wat inbrekers in de gemiddelde schuur aantreffen, is vaak niet mis. Volgens Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken zijn de spullen die we hier bewaren gemiddeld € 3.000 waard. Denk aan een elektrische fiets, een super-de-luxe barbecue of een grasmaaier waar je u tegen zegt. Stel u plaatst een verkoopadvertentie voor een televisie, laptop of e-bike op een website. Een paar dagen later krijgt u een geïnteresseerd mailtje en spreekt u met de potentiële koper bij u thuis af. Hoe onschuldig dit ook klinkt, toch adviseert de politie om dit niet te doen. Verkoopt u kostbare spullen, dan kunt u beter op een openbare plek afspreken zoals een parkeerplaats. Anders loopt u het risico dat u straks wel uw televisie kwijt bent, maar er geen geld voor heeft gekregen. Diefstal op afspraak wordt dit genoemd. Het voordeel van smartphones is dat je altijd en overal foto’s kunt maken. Het nadeel is dat ook criminelen van deze luxe gebruikmaken. Zo maken sommige inbrekers een foto door de brievenbus om te kijken of de bewoners thuis zijn. Als ze na een paar dagen dezelfde foto maken en de stapel post is gegroeid, weten ze dat de kust veilig is. Vraag daarom altijd aan buren of vrienden of ze de post weg willen halen als u een paar dagen niet thuis bent. Uiteraard moeten ze deze stapel niet in het zicht leggen. Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of u thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic. Altijd slim om aan uw buren te vragen of ze daarop willen letten. Vergeet ook niet de achterdeur extra goed te beveiligen. Vaak hebben inbrekers maar 3 minuten nodig om via deze deur binnen te komen. Babbelen kunnen inbrekers als de beste. Dat is geen nieuws. Welke smoezen ze gebruiken, verandert wel steeds. Zo babbelen criminelen zich vaak een huis binnen:

  • Ze vragen om een glas water
  • Ze vragen of ze gebruik mogen maken van uw wc
  • Ze vragen of ze uw (mobiele) telefoon even mogen gebruiken omdat ze autopech hebben
  • Ze zeggen dat er mogelijk een gaslek is en vragen u buiten te wachten zodat ze het kunnen onderzoeken
  • Ze doen zich voor als de nieuwe buren, een thuiszorgmedewerker, de politie of een elektricien Hier vindt u een aantal slimme tips van de politie om niet in deze trucs te trappen. Het is onmogelijk om een slot open te draaien als er een cocktailprikker in zit. Daarom gebruiken inbrekers deze truc ook om te kijken of de deur in de tussentijd open is geweest. Zit de prikker er de volgende keer nog steeds in? Dan is de eigenaar niet thuis en ook niet thuis geweest. Breng de buren of een andere huisoppasser op de hoogte van deze slimme truc. Oké, een metaaldetector is niet het meest onopvallende hulpmiddel. Toch zijn er genoeg inbrekers die dit apparaat succesvol gebruiken bij het inbreken. Hiermee speuren ze de reservesleutel op en vinden ze in huis vliegensvlug de bewaarplek van kostbare sieraden. Leg de reservesleutel daarom niet onder de deurmat of in een bloempot en bewaar sieraden in een kluis. Er is weinig zo irritant als een deurbel die maar blijft rinkelen, dat weten inbrekers ook. Daarom plakken ze weleens een stukje plakband op de bel om te kijken of er iemand thuis is. Zit een dag later het plakband er nog steeds, dan is het bingo. Als de bewoners wel thuis waren geweest, dan waren ze namelijk al lang horendol geworden van de rinkelende bel. Criminelen gebruiken deze truc ook om het slot af te pakken. Wist u dat inbrekers vaak bij hetzelfde huis inbreken? Hier leest u waarom. [bron: ad.nl, omproepbrabant.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?