Een vluchtplan maken: zin of onzin

Laatst gewijzigd op: 19 januari 2024

Iedereen heeft er weleens over nagedacht welke spullen hij redt uit een brandend huis. Maar weet u ook hoe u bij brand zo snel mogelijk buiten bent? Een vluchtplan helpt u hier zo goed mogelijk op voorbereiden.

Een vluchtplan maken: zin of onzin

‘Brand? Dat overkomt mij niet!’, denken veel mensen. Toch wordt jaarlijks 1 op de 67 huizen getroffen door brand. Daar komt bij dat we gemiddeld maar 3 minuten de tijd hebben om te vluchten uit een brandend huis en dat iedereen anders reageert in paniek. Misschien bent u bij brand van schrik aan de grond genageld en weet u de voordeur niet meer te vinden of rent u in blinde paniek rondjes door het huis. Reden genoeg om een vluchtplan te maken dus.

Wat is een vluchtplan?

De naam zegt het al: een vluchtplan is een plan dat u helpt zo snel en veilig mogelijk te vluchten uit uw huis. Dankzij dit plan weet u wat u moet doen in geval van brand. Alleen voor gebouwen groter dan 500 m2 en/of meer dan 1 bouwlaag is een vluchtplan verplicht. Voor kleinere panden – zoals uw huis – is het wel meer dan verstandig om een vluchtplan te maken.

Waarom ieder huis een vluchtplan moet hebben

Er zijn redenen genoeg om vandaag nog een vluchtplan te maken. Dit zijn de 5 belangrijkste op een rij: ‘112’ belt u pas als u veilig buiten staat. Het vluchten uit uw huis moet u dus zelf doen, daarom is het belangrijk om een vluchtplan in uw hoofd te hebben. De brandweer is binnen 8 minuten bij uw huis als u gebeld heeft. Het volgen van een vluchtplan scheelt hele kostbare minuten. De rook die vrijkomt bij een brand is nog gevaarlijker dan vuur. Het inademen van de hete lucht kan ervoor zorgen dat u van uw mond tot stembanden verbrandt, kan ontstekingen in de luchtpijp en longen veroorzaken en door de giftige stoffen, zoals koolstofmonoxide, kunt u stikken. Natuurlijk kent u uw huis op uw duimpje. Alleen zorgt rook ervoor dat uw stulpje (bijna) onherkenbaar is. Met een vluchtplan kunt u zich hierop voorbereiden. Bij brand is de eerste reactie van kinderen om zich te verstoppen, in een kast of onder het bed bijvoorbeeld. Door samen het vluchtplan te bespreken, weten ook de kinderen snel de deur te vinden. Want wat doet u met een deur waar rook onder vandaan komt? Het is van levensbelang dat deze dicht blijft. Als een brand in een (afgesloten) ruimte gesmoord is door een tekort aan zuurstof, is hier nog veel hitte en brandbaar gas aanwezig. Dit wordt ook wel backdraft genoemd. Wanneer er zuurstof wordt toegevoegd, door het openen van de deur bijvoorbeeld, dan kan er een explosie ontstaan. Levensgevaarlijk.

Vluchtplan maken? 8 onmisbare tips

70% van alle Nederlanders heeft nog nooit een vluchtplan besproken met huisgenoten of gezinsleden. Daar hoort u straks niet bij. Gebruik deze tips om een vluchtplan te maken:

  • Zoek of maak een plattegrond van uw huis. Geef hier duidelijk de trap, de ramen en de deuren in aan
  • Kijk wat de veiligste en snelste vluchtroute is en geef dit ook aan op de plattegrond. Hoe meer vluchtroutes, hoe beter. Denk eventueel aan een extra route door een vluchtladder aan te schaffen
  • Maak een taakverdeling. Wie zorgt voor eventuele kinderen en huisdieren?
  • Vergeet geen vaste plek voor de huissleutels af te spreken en oefen met de kinderen dat ze zelf de deur kunnen openen
  • Zorgt dat de vluchtroute altijd bereikbaar is
  • Spreek duidelijk een plek af waar u buiten afspreekt
  • Oefen de vluchtroute met uw ogen dicht. Bij brand is de kans groot dat u geen steek ziet
  • Sluit tijdens het vluchten de deuren achter u. Door een dichte deur kan brand tot 20 minuten vertragen [bron: 101bhv.nl, zhzveilig.nl, brandweer.nl, veiligheid.nl, brandwondenstichting.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?