Uw kat beschermen in de winter

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

De dagen worden korter, de nachten kouder. Terwijl u uw dikke jas aantrekt, vraagt u zich vast af hoe uw pluizige metgezel de winter doorkomt. Maakt u zich geen zorgen, met een beetje extra aandacht kan uw kat comfortabel en veilig van het seizoen genieten.

Kat beschermen in winter

Warm en gezellig binnen

Er gaat niets boven een warm en knus plekje in huis als het buiten koud is. Zorg ervoor dat uw kat toegang heeft tot een comfortabel mandje, weg van tochtige plekken. Een extra dekentje kan een wereld van verschil maken tijdens dutjes!

Geen kattenkwaad bij de kachel

Een knisperend haardvuur kan betoverend én gevaarlijk zijn voor nieuwsgierige katten. Hier zijn wat tips om dit een veiligere plek te maken voor uw kat:

  • Plaats een haardscherm: Installeer een stevig haardscherm om nieuwsgierige katten op afstand te houden. Dit voorkomt niet alleen dat ze te dicht bij het vuur komen, maar beschermt ook tegen rondvliegende vonken, mocht het om open vuur gaan.
  • Maak gebruik van kinderhekjes: Als u een haardscherm niet geschikt vindt, overweeg dan het gebruik van kinderhekjes om de toegang tot de open haard of kachel te beperken. Zorg ervoor dat de hekjes stevig zijn bevestigd en voldoende hoog om springende katten tegen te houden.
  • Creëer een katvriendelijke zone: Richt een gezellige en warme plek in met comfortabele dekens en kussens weg van de warmtebronnen. Gebruik bijvoorbeeld een kattenmand of een speciaal hoekje met een warmtekussen, zodat uw kat minder geneigd is om dichter bij de kachel te komen.
  • Gebruik geurafschrikkers: Katten hebben een sterke reukzin. Maak gebruik van geurafschrikkers, zoals citrusgeuren of geurige sprays die katten ontmoedigen om in de buurt van de kachel te komen. Zorg er wel voor dat deze producten veilig zijn voor huisdieren.

Pas op voor uitdroging

In de winter wordt het binnenshuis vaak warmer en droger door verwarmingssystemen. Zorg voor voldoende water. Want uitdroging kan nog steeds een probleem zijn, zelfs als het koud is! Zo laat u uw kat genoeg drinken:

  • Verspreid meerdere drinkbakjes op strategische plekken in huis. Door meerdere opties te bieden, vergroot u de kans dat uw kat regelmatig een slokje neemt.
  • Sommige katten zijn meer geneigd te drinken als het water in beweging is. Overweeg het gebruik van een drinkfontein om het drinken voor uw kat aantrekkelijker te maken.
  • Als aanvulling op het droge kattenvoer kunt u ijslolly's maken door water te mengen met kippenbouillon en ze in de vriezer te plaatsen. Dit kan een leuke manier zijn om uw kat extra vocht te geven, vooral als ze liever nat voedsel eten.
  • Sommige katten zijn dol op de smaak van tonijnwater. Overweeg om wat tonijnwater aan het drinkwater toe te voegen om het aantrekkelijker te maken voor uw kat om te drinken.

Niet in de kou laten staan!

1 van de leukste eigenschappen van katten is hun nieuwsgierigheid, maar met de koude temperaturen kan deze eigenschap hun gezondheid ernstig in gevaar brengen. Creëer daarom een warme schuilplaats buiten voor katten die gewend zijn buiten te zijn. Zorg voor een beschutte plek waar ze kunnen schuilen tegen de koude wind en neerslag. Controleer ook regelmatig de pootjes van uw kat, vooral na buitenavonturen. Sneeuw, ijs en strooizout kunnen de gevoelige pootjes irriteren. Veeg voorzichtig hun pootjes af met een vochtige doek om irritaties te voorkomen. Beperk de buitentijd bij extreme kou. Bij zeer lage temperaturen is het het beste om de buitentijd van uw kat te beperken om bevriezing en andere kougerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vergeet niet samen te spelen

Ook in de winter heeft uw kat behoefte aan beweging. Speeltjes en klimmogelijkheden in huis kunnen het beestje bezig en actief houden. Dit is belangrijk voor het algemene welzijn van de kat. En natuurlijk ook voor die van u!

Blijven borstelen

De koude lucht kan de huid van uw kat uitdrogen. En dit heeft effect op de uitstraling van een kattenvacht. Regelmatig borstelen is dan ook het advies. Het helpt niet alleen bij het verminderen van losse haren, maar stimuleert ook de bloedcirculatie. En de vacht gaat er ook nog eens prachtig van glanzen! Helemaal klaar voor op de kerstfoto dus.

Genoeg en gezond blijven eten

Blijf letten op de voeding die u geeft. In de winter kan het zijn dat uw kat meer calorieën nodig heeft om warm te blijven. Maar Garfield-praktijken raden we wel af. Vraag de dierenarts voor het beste voedingsadvies.

Ken uw kat door en door

Katten kunnen soms moeilijk laten zien wanneer ze niet tevreden zijn. Let daarom op tekenen van kou, zoals trillen of in elkaar krimpen. Pas de omgeving aan als u denkt dat uw beestje het koud heeft.

Geniet samen van het seizoen

Of het nu sneeuwt of vriest, samen genieten van de winter kan onvergetelijke momenten creëren. Zorg ervoor dat uw kat zich comfortabel en veilig voelt, zodat jullie samen van dit bijzondere seizoen kunnen genieten.

Uw kat is een waardevol lid van uw gezin. Zorg ervoor dat uw huisdier warm en tevreden blijft tijdens de wintermaanden. Voor uw gemoedsrust kunt u ook overwegen om uw kat te beschermen met een Dierenverzekering van InShared. Zo kunt u allebei volop van de winter genieten!

Wat voor slimme tips zoekt u?