Hier voldoet een veilig slot aan

Laatst gewijzigd op: 6 maart 2017

Wie de bekendste inbraakmethoden kent, weet hoe belangrijk een goed slot is. Alleen waar moet een veilig slot aan voldoen? Wij zochten het voor u uit.

Hier voldoet een veilig slot aan

Wie de bekendste inbraakmethoden kent, weet hoe belangrijk een goed slot is. Alleen waar moet een veilig slot aan voldoen? Wij zochten het voor u uit. Ondanks dat het aantal inbraken de afgelopen jaren is afgenomen, wordt er nog steeds gemiddeld 125 keer per dag ingebroken in Nederland. Gelukkig kunt u de kans dat er wordt ingebroken met een veilig slot verkleinen. Voldoet uw slot aan deze eisen?

Het slot heeft een SKG keurmerk

SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) test sloten onder andere op sterkte en duurzaamheid. Het aantal sterren, 1 tot 3, geeft aan hoe veilig een slot is. Een slot met drie sterren kan ervoor zorgen dat een inbreker er 5 minuten langer over doet om binnen te komen. Hele kostbare minuten! “Het is goed dat de SKG certificatie bestaat, want het is een handig keurmerk om te kijken of een slot veilig is. Houd hier daarom rekening mee voordat u een slot koopt”, vertelt Rob Kranenbarg van het schadeteam van InShared.” Het hangt van de deur en het materiaal van de deur af welk type slot het veiligste is. Inbraakvrije cilindersloten worden vaak aangeraden, maar een slotenexpert geeft het beste advies.

Het slot is verzonken in de deur

Een veel gebruikte inbraakmethode is de Bulgaarse methode, ook wel de cilinder trekmethode. Met een schroevendraaier wordt een schroef in het slot gedraaid en zodra het slot uitsteekt wordt het afgebroken. Een verzonken slot is daarom belangrijk.

De sleutel blijft nooit in het slot zitten

Het voordeel van een sleutel in het slot laten zitten, is dat u de sleutel niet kwijt kunt raken. Het is voor inbrekers alleen een stuk makkelijker om in te breken. Ze boren bijvoorbeeld een gaatje onder het slot en draaien met ijzerdraad de sleutel om of steken een kledinghanger door de brievenbus om zo de deur open te trekken. Berg de sleutel daarom altijd veilig op en plaats eventueel een kap over de brievenbus.

Het slot zit altijd echt op slot

Het klinkt logisch, maar toch zijn er veel mensen die de deur alleen dichtdoen en niet op slot draaien. Kranenbarg: “Een slot kan nog zo veilig zijn, maar het hangt er ook vanaf hoe je ermee omgaat. Als u de deur niet op slot draait, kunnen inbrekers met een hard stuk plastic alsnog de deur openen. Ze drukken de sleuf van het slot terug, waardoor de deur opengaat.” Benieuwd hoe (on)veilig uw buurt is? Bekijk het overzicht van uw buurt. [bron: politie.nl, RTLnieuws.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?