Verkeersborden die (bijna) niemand kent

| Door:

Verkeersborden die (bijna) niemand kent

We kunnen simpelweg niet zonder verkeersborden. Ze wijzen ons op belangrijke verkeersregels en voorkomen dat het een chaos wordt op de weg.

Verkeersborden bestaan al ontzettend lang. In het Romeinse rijk stonden er stenen pilaren langs de weg met daarop de afstand naar Rome en welke kant je op moest. In 1909 werden de Europese waarschuwingsborden geïntroduceerd. Door deze borden werd het duidelijk of je een hobbel, bocht, spoorwegovergang of kruispunt kon verwachten. Inmiddels is er voor bijna iedere verkeerssituatie wel een bord te vinden. Sommige zijn wel héél cryptisch. Weet u wat deze 5 verkeersborden betekenen?

Verkeersbord gevaarlijke stoffen
1. Dit geeft aan dat voortuigen met bepaalde gevaarlijke stoffen niet door een tunnel mogen. Een onderbord maakt meestal duidelijk welke route ze dan wel kunnen volgen.
Verkeersbord uitschuifpaal
2. Een auto op een paal? Ja! Dit bord laat zien wat er kan gebeuren als u zich niks van het bord aantrekt. Het is namelijk een waarschuwing voor een elektrische in- en uitschuifbare paal in de rijbaan.
Verkeersbord S.O.S.
3. Als de batterij van uw telefoon leeg is, is dit bord uw redding. Het geeft aan dat er een noodtelefoon in de buurt is. Een tikkeltje ouderwets, maar wel ontzettend handig in geval van nood.
Verkeersbord spoorwegovergang
4. Dit bord met een ouderwetse locomotief geeft aan dat er spooroverweg is zonder spoorbomen. Extra opletten dus!
Verkeersbord einde verbodsbepalingen
5. Dit bord laat zien dat alles wat eerst verboden was nu weer is toegestaan. Zoals een parkeerverbod of keerverbod.

[Bron: bijzondereverrichting.nl, informatiebord.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer slimme tips >

Gerelateerde artikelen

we all benefit