Wat is het verschil tussen hybride en elektrische auto's?

Laatst gewijzigd op: 8 november 2023

Het verschil tussen een gewone fiets en elektrische fiets is duidelijk. Alleen als u naar een hybride en een volledig elektrische auto kijkt, wordt het iets ingewikkelder. Is het niet stiekem hetzelfde? En wat is een auto met een range-extender?

Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische auto?

Hybride en elektrische auto’s hebben één belangrijke overeenkomst: ze zijn ‘groener’ dan de gemiddelde auto. Dit betekent dat er minder tot geen schadelijke gassen vrijkomen tijdens het rijden, zoals fijnstof en stikstof. Ook lijken deze auto’s wel te fluisteren in vergelijking met andere auto’s en is het fiscale bijtellingspercentage lager. Maar wat zijn de verschillen?

Dit is een hybride auto

De Toyota Yaris, Toyota Prius Hybrid en Honda Jazz zijn hybride auto’s die u vaak op de weg ziet. Typisch voor een hybride auto:

  • Een hybride auto heeft een combinatie van een reguliere verbrandingsmotor en een accumotor.
  • Er is dus wél sprake van CO2-uitstoot, dit komt door de verbrandingsmotor.
  • Een hybride auto is niet op te laden met een stekker. De accu wordt herladen door restenergie dat vrijkomt tijdens het rijden en remmen. Korte ritten kan een hybride op stroom rijden, vervolgens schakelt hij automatisch over op een zuinige benzinemotor. Kunt u de accu aan een stopcontact laden? Dan spreken we van een plug-in hybride, zoals de Toyota Prius Plug-in hybride en de Opel Ampera. De wielen worden aangedreven door de elektromotor, alleen de verbrandingsmotor of een combinatie van beide. Het accupakket kunt u opladen via een stopcontact of laadpaal. Deze auto zit dus eigenlijk tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto in.

Dit is een volledig elektrische auto

De Tesla Model S, Ford Focus en de Nissan Leaf zijn volledig elektrische auto’s. Kenmerkend voor deze auto’s:

  • Geen CO2-uitstoot.
  • Een elektrische auto heeft geen verbrandingsmotoren, maar een combinatie van een accupakket en een elektromotor. Dit betekent ook weinig smerende onderdelen en minder onderhoud.
  • De energie wordt gehaald uit het accupakket die u moet opladen via de bekende oplaadpalen. Heeft de elektrische auto een range-extender? Dan rijdt u volledig op stroom, maar heeft u ook een (kleine) brandstofmotor aan boord. Als de stroom onder op dreigt te raken, wordt de accu toch opgeladen. Deze motor drijft dus niet de wielen aan, maar laadt de accu bij. De Opel Ampera is een auto met zo’n range-extender.

Extra beveiliging?

Het kan zijn dat u met een duurdere hybride of elektrische auto niet zomaar een verzekering kunt afsluiten bij InShared. Deze auto’s worden namelijk bovengemiddeld vaak gestolen. U kunt dan pas een verzekering afsluiten als u heeft aangegeven dat u uw auto extra wilt laten beveiligen.

Wat voor slimme tips zoekt u?