Keyless entry? Voorkom autodiefstal: 5 slimme tips

Laatst gewijzigd op: 26 februari 2024

Internet staat vol tips om te voorkomen dat auto’s met een keyless entry-systeem worden gestolen. Van de autosleutel in een koekblik bewaren tot een extra beveiligingssysteem installeren. Maar wat werkt nou het beste?

Keyless entry? Voorkom autodiefstal: 5 slimme tips

Hoe kun je een auto met een keyless entry-systeem het beste beveiligen tegen auto-inbraak en autodiefstal? Met deze vraag klopten we aan bij twee experts op dit gebied: Henk van Vliet, certificatiemanager bij keuringsinstantie voor autobeveiliging Kiwa SCM en André Bouwman, projectmanager bij Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Voorkom diefstal van auto’s met keyless entry – 5 tips

“Autofabrikanten zijn druk bezig om auto’s zo veilig mogelijk te maken. Bij sommige automerken is er een nieuwe smartkey beschikbaar, die niet gehackt kan worden of is het mogelijk het keyless entry-systeem uit te laten schakelen. Vraag dit even bij je autodealer na”, adviseert Van Vliet. Van Vliet: “Als de autodealer geen oplossing heeft, adviseren wij als certificatie-instelling om een beveiligingssysteem aan te schaffen die niet naar de auto luistert. Dat betekent dat het beveiligingssysteem een eigen autorisatie heeft, zoals een elektronische sleutel of een handzender met knopjes. Zo lang het los van de auto werkt, weet je dat het veilig is.” Het nadeel van zo’n beveiligingssysteem is dat je iets inlevert aan comfort. “Met een keyless entry-systeem kun je de sleutel in je zak houden en de auto openen. Dat kan nog steeds als je een extra beveiligingssysteem hebt, alleen gaat er dan wel een alarm af. Je moet dan op een knopje drukken om het uit te zetten. Een extra handeling, maar wel één die het extra veilig maakt.” Van een autosleutel die dichtbij de voordeur of de gevel van een huis ligt, is makkelijk het signaal op te vangen en te kopiëren. Van Vliet: “Let er daarom op dat de sleutel zeker 6 meter van de deur ligt en laat ook de reservesleutel niet slingeren.” “In een kooi van Faraday kan het signaal van de sleutel niet naar buiten. Criminelen kunnen het dan niet opvangen en versterken. Een koektrommel of iets anders van metaal kan als zo’n kooi dienen. Er zijn tegenwoordig ook sleutelhoesjes te koop waarbij de binnenkant van metaalfolie is voorzien. Dat heeft hetzelfde effect als een metalen kooi ”, vertelt Bouwman. Van Vliet raadt aan om deze alternatieve opbergplekken altijd eerst goed te testen: “Ga met een koekblik of ander hoesje naar de auto en kijk of het er inderdaad voor zorgt dat hij niet opengaat. Blijf het eens in de zoveel tijd testen, want een klein scheurtje of kiertje kan er al voor zorgen dat het signaal naar buiten glipt.” Bouwman: “De schade is groot als er bij je auto wordt ingebroken, maar de schade is natuurlijk nóg groter als de auto ook wordt gestolen. Houd daarom rekening met het kiezen van een parkeerplek. Parkeer als het even kan de auto binnen of anders op een goed zichtbare parkeerplek.” Via een uitgebreide tv-campagne brengt InShared deze nieuwe vorm van autodiefstal onder de aandacht.

Wat voor slimme tips zoekt u?