Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Laatst gewijzigd op: | Door:

Waar plaats je een koolmonoxidemelder?

Elk jaar overlijden er ongeveer 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en raken honderden mensen gewond. Een koolmonoxidemelder is dus onmisbaar.

Koolmonoxide is een kleurloos, reukloos en giftig gas. Hoe goed uw neus en ogen ook zijn, u ruikt en ziet het niet. Omdat koolmonoxide 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, kan een koolmonoxidevergiftiging heel snel gaan. Het lastige is dat de eerste symptomen van een vergiftiging lijken op een griepje. Denk aan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en overgeven. Daarom is het ook zo belangrijk om een koolmonoxidemelder in huis te hebben. Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat lang niet iedereen zo verstandig is om een melder op te hangen: minder dan 1 op de 3 huishoudens heeft een koolmonoxidemelder.

Grotere kans op koolmonoxidevergiftiging

Met de steeds modernere cv-ketels zou je verwachten dat de kans op een koolmonoxidevergiftiging de afgelopen jaren kleiner is geworden. Dat is helaas niet waar. Eind jaren zeventig deed het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) er alles aan om energie te besparen. Ventilatiegaten en luchtroosters werden dichtgestopt en veel huizen kregen spouwmuurisolatie en dubbelglas. En dan werden er ook nog verwarmingsketels met een hoog rendement geïntroduceerd: de hr-cv-ketels. Zo’n hypermoderne cv-ketel hoeft alleen niet te betekenen dat de kans op een koolmonoxidevergiftiging kleiner is. Een gaatje in de afvoerbuis of een niet goed bevestigde rookgasafvoer kan er al voor zorgen dat het giftige gas door uw huis stroomt. Als de kieren en ventilatieroosters in uw huis zijn afgesloten, is het risico nóg groter. Niet gek dat er elk jaar ongeveer 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging overlijden en honderden mensen gewond raken.

Koolmonoxidemelder plaatsen? Dit moet u weten

  • Kijk of uw koolmonoxidemelders betrouwbaar zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWA) testte 29 verschillende CO-melders. Bekijk hier de uitslag.
  • Het is een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Het is zelfs iets lichter dan lucht en verplaatst zich met de luchtstromen door het huis. Plaats daarom in meerdere ruimtes in huis een koolmonoxidemelder. In de ruimte bij de cv-ketel, in de ruimte van een eventuele geiser, op ademhalingshoogte in de slaapkamer en ter hoogte van de bank in de woonkamer bijvoorbeeld. Hier legt de brandweer het duidelijk uit.
  • Plaats nooit een koolmonoxidemelder achter een kast, bij een luchtinlaat, achter een gordijn of op minder dan 30 centimeter van een omliggende muur.
  • Als de koolmonoxidemelder afgaat, moet u zo snel mogelijk naar buiten gaan en de brandweer bellen.
  • Laat de cv-ketel, kachel, geiser en/of combiketel 1 keer per jaar controleren. Ook goed om op te letten: bij een nieuwe cv-ketel moet altijd een nieuwe rookgasafvoer geïnstalleerd worden. Deze buizen zijn namelijk kwetsbaar.

[bron: nrc.nl, ad.nl, consumentenbond.nl, brandweer.nl

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit