Waarom de juiste bandenspanning zo belangrijk is

Laatst gewijzigd op: 16 april 2024

Of de auto genoeg benzine heeft, geen deuken heeft en schoon is, vindt bijna iedereen interessanter dan de bandenspanning. Maar wist u dat het heel belangrijk is dat uw banden de juiste bandenspanning hebben?

Waarom de juiste bandenspanning zo belangrijk is

Zonder dat u het doorheeft, lopen uw autobanden langzaam leeg. Ook als u de auto alleen als boodschappenwagen gebruikt en hij het grootste deel van de tijd in de garage staat. Het lastige van autobanden is alleen dat u niet met het blote oog kunt zien dat ze zacht zijn en het ook niet kunt voelen. Gelukkig vertelt een bandenspanningsmeter precies wat de spanning van de banden is. Maar waarom is de juiste bandenspanning eigenlijk zo belangrijk?

4 redenen om de bandenspanning vaker te meten

 1. U rijdt veiliger
  Dé reden om de bandenspanning iedere 2 maanden te meten, is uw veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers. Zachte banden maken namelijk minder contact met het wegdek, waardoor de band minder grip heeft en een slechtere wegligging. Ook heeft u met te zachte banden een langere remweg, eerder een klapband en meer kans op aquaplaning. Het recept voor een ongeluk dus.
 2. U verbruikt minder brandstof
  Niet schrikken: door op te zachte banden te rijden, bent u per jaar zo’n €150 meer aan brandstof kwijt. Bij banden met te weinig spanning, moet de motor van de auto harder werken en dat kost meer brandstof. Regelmatig de bandenspanning meten, is dus een hele makkelijke manier om geld te besparen. Katsjing!
 3. Uw banden gaan langer mee
  Wie rijdt op banden met een te hoge of een te lage bandenspanning, moet eerder een set nieuwe banden aanschaffen. De banden slijten dan namelijk sneller. Bij een te hoge bandenspanning slijt het middengedeelte van de band snel en bij een te lage bandenspanning de buitenranden. Met de juiste bandenspanning gaan uw banden dus veel langer mee en bespaart u ook nog eens geld.
 4. Het is beter voor het milieu
  Hoe meer brandstof de auto verbruikt, hoe meer uitlaatgassen er in de lucht komen. Denk aan fijnstof, roet en stikstofoxiden. Alles behalve goed voor het milieu en uw gezondheid.

Hoe weet ik wat de juiste bandenspanning is?

Niet de banden van uw auto bepalen de bandenspanning, maar uw auto. Wat de perfecte bandenspanning is, leest u in het instructieboekje van uw auto, op een sticker in het portier of op de tankdop. Ook staat het soms onder de zonneklep in de auto. Om de bandenspanning te meten, hoeft u niet lang te zoeken. Het kan bij bijna iedere benzinepomp. Doe dit het liefst iedere 2 maanden. Zo weet u zeker dat u niet op te harde of te zachte banden rijdt.

Wat voor slimme tips zoekt u?