Waarom inbrekers vaak bij hetzelfde huis inbreken

Laatst gewijzigd op: 16 april 2024

Niet schrikken: bij 1 op de 12 mensen die slachtoffer zijn van inbraak, wordt binnen korte tijd weer ingebroken. Hoe komt dat?

Waarom inbrekers vaak bij hetzelfde huis inbreken

Dat Nederlandse achterdeuren een eitje zijn voor inbrekers en dat inbrekers de slimste trucs hebben om in te breken, wist u waarschijnlijk al. Maar wist u ook dat er vaak 2 keer bij hetzelfde huis wordt ingebroken? Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bleek dat bij 8% van de inbraakclaims al vaker op dat adres was ingebroken. Bij ruim de helft van deze herhaalinbraken werd er binnen een jaar nog een keer ingebroken. Waarom breken inbrekers 2 keer of zelfs vaker bij hetzelfde huis in?

2 keer inbreken bij hetzelfde huis – dit is waarom

 1. Inbrekers kennen het huis
  Inbrekers leren een huis goed kennen door in te breken. Ze weten wat de zwakke plekken zijn, hoe ze zo snel mogelijk binnen kunnen komen, wanneer de bewoners niet thuis zijn en waar waardevolle spullen liggen. Allemaal nuttige informatie waardoor een tweede inbraak waarschijnlijk (nog) gesmeerder verloopt. Daarom is het voor inbrekers ook zo verleidelijk om 2 keer bij hetzelfde huis in te breken. Als het de eerste lukt, waarom een tweede keer dan ook niet?
 2. Inbrekers komen terug voor waardevolle spullen
  Soms kunnen inbrekers tijdens de eerste inbraak niet alle spullen meenemen die ze willen hebben. Die televisie was toch iéts te zwaar en op het moment dat ze de verstopplek van waardevolle spullen hebben gevonden, komen net de bewoners thuis. Als de spullen waardevol genoeg zijn, kiezen inbrekers er vaak voor om hier op een later moment voor terug te komen.
 3. Inbrekers verwachten dat waardevolle spullen zijn vervangen
  Zonder de meeste spullen die worden gestolen, kunnen we niet. Denk aan een televisie, laptop of geluidsinstallatie. Daarom worden ze na een inbraak zo snel mogelijk vervangen. Inbrekers weten dat natuurlijk ook en nemen daarom na een paar maanden bij hetzelfde huis een kijkje. Zijn de spullen vernieuwd? Dan is het bingo.

Ingebroken bij de buren? Pas op!

Als er bij de buren is ingebroken, is het ook verstandig om uw huis extra goed te beveiligen. Soms zijn inbrekers van plan om bij hetzelfde huis in te breken, maar zien ze door een waakhond of nieuw inbraakalarm van dit plan af. Omdat de buren vaak een soortgelijk huis hebben, zijn ze een handig doelwit. Benieuwd hoe veilig uw buurt is? Kom er vandaag nog achter.

Zo maakt u het inbrekers lastiger

 • Investeer in een extra veilig slot
  Een veilig slot heeft een SKG-keurmerk en is verzonken in de deur. Waar een veilig slot nog meer aan moet voldoen, leest u hier.
 • Beveilig de achterdeur goed
  Via de achterdeur staan inbrekers meestal binnen 3 minuten binnen. Zorg dat uw achterdeur goed beveiligd is met anti-cilindertrekbeslag, dievenklauwen en een anti-inbraakstrip.
 • Registreer uw waardevolle spullen
  Als uw waardevolle spullen geregistreerd zijn, is de kans veel groter dat u ze terugkrijgt als er ingebroken wordt. Geen leuk klusje, maar wel een heel dankbare.
 • Houd rekening met de slimme trucs van inbrekers
  Inbrekers hebben trucs genoeg om zo snel mogelijk uw huis binnen te komen. Van de papiertruc tot de deurbeltruc. Door rekening te houden met deze slimme trucs, maakt u het inbrekers moeilijker om in te breken. Hier staan de trucs op een rij.

  [bron: rtlnieuws.nl, nos.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?