Zwarte zaterdag? Wees de file slim af

Laatst gewijzigd op: 26 juli 2016

De nachtmerrie van elke vakantieganger: uren in de file staan en geen centimeter opschuiven, terwijl de vakantiepret langzaam verdwijnt. Zo bent u de Zwarte Zaterdagen te slim af.

Zwarte zaterdag? Wees de file slim af

Wanneer kan ik het beste gaan rijden?

Het lijkt misschien een open deur, maar om de files te omzeilen kunt u het beste niet op zaterdag vertrekken. Zelfs als het officieel geen zwarte zaterdag is, is het verstandig om een andere dag te kiezen. En bent u van plan om midden in de vrijdagnacht ervoor te gaan rijden? Geen goed idee. Vaak sluit u dan ’s morgen alsnog in de file aan. Uit onderzoek blijkt dat het veel beter is om pas tussen 14.00 en 16.00 uur ’s middags van huis te gaan. Op dat tijdstip heeft u de minste kans op files en stapt u bovendien goed uitgerust in, waardoor de ook de kans op auto-ongelukken kleiner wordt. Wie zwarte zaterdag helemaal wil vermijden, vertrekt lekker op maandag tot donderdag of de zondag erna. Dan is de kans op files het kleinst.

Weet wanneer het druk wordt

Nog geen vakantie geboekt? Bekijk dan eerst de verkeersdruktekalenders van ANWB. Hier ziet u precies wanneer de drukke zaterdagen in vakantielanden als België, Frankrijk en Italië zijn. Dit jaar (2016) vallen de drukste zaterdagen op 30 juli en 6 augustus. Maar ook als u in het voorseizoen op vakantie gaat, is het slim om deze kalenders even te checken, want zelfs dan kan het flink druk op de weg zijn.

Vermijd de tolpoortjes

Vermijd als het even kan de tolpoortjes op de snelweg. De kans dat u hier in de file staat, is namelijk heel groot. Bedenk alvast thuis welke alternatieve route u kunt nemen. Toch langs een tolpoortje? Betaal dan met creditcard of gebruik een speciale tolbadge. Scheelt weer zoeken in uw portemonnee. [bron: zwarte-zaterdag.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?