Wat doe je als je een portemonnee vindt op straat?

Laatst gewijzigd op: 21 september 2017

je een portemonnee vindt op straat? Nee, er hangt geen touwtje aan en de eigenaar is ook niet in de buurt. Wij geven de eerlijke vinder advies.

Wat doe je als je een portemonnee vindt op straat?

In een drukke winkelstraat vindt u een portemonnee op straat. De eigenaar is geen velden en wegen te bekennen. Wat nu?

Een portemonnee op straat

Er wordt vaak gedacht dat gevonden voorwerpen bij de politie gebracht moeten worden, dat is niet waar. Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de gemeente. Alles wat u op straat vindt, van portemonnee tot sleutels, moet u daarom zo snel mogelijk melden bij de gemeente. U doet aangifte bij de gemeente waar u het voorwerp heeft gevonden, dit kan ook online. Een gevonden voorwerp kunt u bij de gemeente achterlaten of zelf bewaren. Alleen als het gaat om een identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs moet u het verplicht inleveren. Stel dat u het gevonden voorwerp afgeeft, vraag dan wel altijd een bewijs van aangifte of van inbewaringgeving. Heeft u het mee naar huis genomen en is de eigenaar niet binnen een jaar bekend? Dan vervallen de eigendomsrechten en bent u de eigenaar als u er naar vraagt. Dit geldt alleen als u aangifte heeft gedaan van het gevonden voorwerp.

Een portemonnee in huis

Een portemonnee of andere voorwerp dat u vindt in een woning, gebouw of vervoermiddel, moet u melden bij de bewoner of gebruiker van de woning, het gebouw of het vervoermiddel. Wel zo eerlijk. Vindersloon is niet verplicht, maar wel netjes. Meestal wordt er 10% van de waarde van het gevonden voorwerp aangehouden. [bron: politie.nl, rijksoverheid]

Wat voor slimme tips zoekt u?