Wat niemand u vertelt over nummerborden

Laatst gewijzigd op: 19 januari 2024

Geen auto zonder nummerbord. Het is het handige spiekbriefje op een drukke parkeerplaats. Maar wist u dit al over de alom bekende kentekenplaat?

Wat niemand u vertelt over nummerborden

In veel landen mag je je nummerbord wél personaliseren

In Amerika, Duitsland, België, Malta en Polen mag je tegen betaling zelf bepalen wat er op je nummerbord staat. Als het aan de VVD ligt, is het in de toekomst ook in Nederland mogelijk om je nummerbord te personaliseren. Of we dan ook hartjes en andere symbolen mogen toevoegen, zoals in sommige Amerikaanse staten, is nog de vraag.

De letters C en Q staan nooit op een nummerbord

De RDW (Dienst Wegverkeer) heeft ervoor gekozen om de letters ‘C’ en ‘Q’ niet te gebruiken, omdat die erg op een ‘0’ lijken. Afkortingen van politieke partijen staan ook nooit op een nummerbord, net zoals de afkortingen GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD.

Vroeger stonden er wel klinkers op een nummerbord

Tot 1978 werden er nog wel klinkers gebruikt op nummerborden. Er stonden toen nog maar 2 letters op, dus de kans op gekke combinaties was nihil. Met de komst van borden met 4 letters werden de klinkers in de ban gedaan. Nummerborden van het koninklijk huis zijn een uitzondering, die beginnen altijd met AA. Alleen de ‘I’ en ‘O’ werden ook niet voor 1978 gebruikt, omdat ze te erg lijken op de ‘1’ en de ‘0’.

Nummerborden zijn aantrekkelijk voor dieven

Dieven azen vaak op nummerborden, omdat ze daar ongestraft mee langs flitspalen kunnen sjezen. De eigenaar krijgt dan een nieuw nummerbord met een duplicaatcode boven het eerste tussenstreepje. Dit cijfer geeft aan hoe vaak uw nummerbord gestolen is. Natuurlijk slaat de politie de diefstal op in het meldsysteem, in de hoop dat ze de dieven kunnen pakken.

Ook een Segway moet een kentekenplaat hebben

Deze elektrische step op twee wielen mag niet de straat op zonder kentekenplaat en is zelfs gelijkgesteld aan de snorfiets. Dat betekent dat bestuurders minimaal 16 jaar moeten zijn, er maximaal 25 km per uur mee gereden mag worden en een verzekering verplicht is.

Er is geen vaste prijs voor een kentekenplaat

Als uw kentekenplaat gestolen of kwijt is, doet u eerst aangifte bij de politie. Daarna kunt u bij een kentekenplaatfabrikant (galgjewoord!), erkend door de RDW, een nieuwe kopen. De fabrikant bepaalt zelf de prijs. Er is gek genoeg geen vaste prijs voor. [bron: rdw.nl, quest.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?