Dit zijn de eerlijkste provincies van Nederland

Laatst gewijzigd op: 28 april 2017

Wat doet u als het kapsel van een vriend of vriendin verknipt is? En als u een deuk in iemands auto heeft gereden? Deze 2 provincies zijn de heilige boontjes van Nederland.

Dit zijn de eerlijkste provincies van Nederland

Van een briefje onder de ruitenwissers leggen bij een aanrijding tot eerlijk zeggen dat er merklabeltje uit iemands kleding hangt. Omdat we ons afvroegen hoe eerlijk we in Nederland nu écht zijn, deden we onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders. De grootste verschillen zijn op provinciaal niveau te zien. Zo blijken Gelderland en Noord-Brabant de eerlijkste provincies van Nederland. Petje af!

Zo eerlijk zijn de Gelderlanders

  • Gelderland vindt zichzelf een eerlijke provincie: 76% van de Gelderlanders zegt nooit bewust oneerlijk te zijn. In Noord-Holland zegt ‘maar’ 63% dit
  • 36% van de Gelderlanders geeft aan nooit een leugentje om eigen bestwil te doen
  • 42% van de Gelderlanders zegt het eerlijk als een vriend of vriendin een verknipt kapsel heeft. Dit is een hoger percentage dan in gemiddeld Nederland (33%)
  • En rijdt een Gelderlander een deuk in iemands auto? Dan legt 85% een briefje onder de ruitenwissers

Zo eerlijk zijn de Noord-Brabanders

  • Ook 76% van de Brabanders zegt nooit bewust oneerlijk te zijn
  • Stel dat er een merklabeltje uit uw kleding hangt, dan is de kans groot dat iemand uit Noord-Brabant hier iets van zegt. 38% zou hier een opmerking over maken, terwijl de gemiddelde Nederlander er slechts 3 op de 10 keer iets van zegt
  • 87% van de Brabanders laat een briefje achter onder de ruitenwissers als ze een deuk in de auto hebben gereden
  • En als een maaltijd niet lekker is, dan zegt 21% er direct iets van

En dit is de oneerlijkste provincie van Nederland

Volgens 76% van Noord-Holland is er niets mis met een leugentje om eigen bestwil. Deze provincie is dan ook oneerlijker dan gemiddeld Nederland. Een vierde van de Noord-Hollanders heeft wel een bewust wisselgeld gehouden, dit percentage ligt opvallend veel hoger dan in gemiddeld Nederland (18%). De meeste oneerlijke complimenten worden ook in Noord-Holland gegeven.

Ssssst, ook in Gelderland en Noord-Brabant zijn ze wel eens niet eerlijk

Gelderland en Noord-Brabant zijn dan wel de eerlijkste provincies van Nederland, maar ook bij deze provincies zijn wat oneerlijkheden te bespeuren. Vaker dan gemiddeld Nederland zijn Brabanders niet eerlijk over hun gewicht (53%) en niet eerlijk over ziek zijn (25%). Gelderlanders spelen vaker vals (30%) en verzwijgen een lage rekening in een restaurant (26%) eerder.

Wat voor slimme tips zoekt u?