Winterbanden in de zomer? Slecht idee!

Laatst gewijzigd op: 16 april 2024

De naam zegt het al: winterbanden horen in de winter onder uw auto. Duidelijker kan het bijna niet. Maar waarom is het wisselen van banden zo belangrijk?

Winterbanden in de zomer? Slecht idee!

Winterbanden zijn een soort winterschoenen voor uw auto. Ze zorgen voor extra grip bij het remmen en optrekken en geven profiel en stabiliteit in de bochten. Zelfs bij een zachte winter horen deze winterse banden onder uw auto. Maar waarom is het niet verstandig om met winterbanden in de zomer te rijden?

5 nadelen van rijden met winterbanden in de zomer

 1. Winterbanden zijn niet gemaakt voor hogere temperaturen
  Niemand draagt in de zomer sneeuwschoenen of in de winter slippers. Deze schoenen zijn simpelweg niet gemaakt voor deze temperaturen. Hetzelfde geldt voor winterbanden. In de zomer slijten ze eerder door de hoge temperaturen. Het profiel gaat hierdoor achteruit, terwijl dat juist zo belangrijk is in de winter.
 2. Met winterbanden is de remweg langer
  Dat een auto snel remt, is ontzettend belangrijk. Hoe korter de remweg, hoe beter. Het profiel van winterbanden is speciaal ontworpen voor besneeuwde wegen en lage temperaturen. Als de temperatuur stijgt, wordt de remweg alleen maar langer. Heel gevaarlijk!
 3. U bent een dief van uw eigen portemonnee
  Geld besparen is 1 van de belangrijkste redenen om winterbanden het hele jaar onder de auto te laten zitten. Het is alleen helemaal niet goedkoper. Door met winterbanden in de zomer te rijden, verbruikt u een stuk meer brandstof. En omdat winterbanden sneller slijten in de zomer, zijn ze ook eerder aan vervanging toe. Duur grapje dus.
 4. Winterbanden zijn slechter voor het milieu
  Winterbanden hebben een grotere rolweerstand en verbruiken daarom meer brandstof. De CO-2 uitstoot is tot wel 5% hoger. Het produceren van nieuwe banden is natuurlijk ook geen pretje voor het milieu.
 5. Het kan een boete opleveren
  Wie tussen 16 mei en 14 oktober met winterbanden rijdt in Italië kan een boete krijgen. Dit geldt alleen voor de banden met de letter L (120 km/h), M (130 km/h), N (140 km/h), P (150 km/h) en Q (160 km/h). Monteer op tijd zomerbanden onder uw auto om een fikse boete (€1700!) te voorkomen.

Wanneer moet ik mijn winterbanden verwisselen voor zomerbanden?

Er zijn twee stokpaardjes: ‘Verwissel de winterbanden als de klok verzet wordt naar zomertijd’ en ‘Ruil de winterbanden om voor zomerbanden als het buiten 7 graden of hoger is’. Als de klok naar wintertijd wordt verzet en het kouder is dan 7 graden, kunt u beter winterbanden onder uw auto laten zetten.

[bron: autoweek.nl, autoblog.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?