Auto winterklaar maken? De 6 belangrijkste tips

Laatst gewijzigd op: 14 december 2020

Met de winter op komst, is het tijd om de auto winterklaar te maken. Dat betekent: winterbanden monteren, accu controleren en meer.

Auto winterklaar maken? De 6 belangrijkste tips

1. Laat op tijd winterbanden onder de auto monteren

Als er iets geen overbodige luxe is, dan zijn het wel winterbanden. Niet voor niets hebben ze ‘winter’ in de naam. Deze banden hebben een ander profiel en rubbersamenstelling dan zomerbanden waardoor ze meer grip geven. Het effect? Een korte remweg, minder slipgevaar en dus een kleinere kans op schade. Het advies is om zomerbanden voor winterbanden te verwisselen als het buiten kouder dan 7 graden Celsius is. Houd het weerbericht dus goed in de gaten. Liever all season banden? Hier staan de voor- en nadelen op een rij.

2. Check de ruitenwissers

Vroeg of laat zijn de ruitenwissers van uw bolide versleten. Maken ze veel geluid, trekken ze strepen of stuiteren ze over de ruiten, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om ze te (laten) vervangen. Voor de zekerheid kunt u ook even naar de slijtage indicator kijken. Dit is een sticker die op bijna alle ruitenwissers zit en geleidelijk van kleur verandert. In het instructieboekje van uw auto leest u welke kleur staat voor het vervangen van de wissers. Als de ruitenwissers aan vervanging toe zijn, is het slim om dit voor de winter te doen. In dit seizoen heeft u deze hulpjes namelijk hard nodig.

3. Controleer de accu

Bij lage temperaturen heeft de accu van uw auto het te verduren. Helemaal als u uw bolide niet dagelijks gebruikt loopt de accu sneller leeg. Het gevolg is dat uw auto moeilijker start en u staat te klooien in de vrieskou. Bij de meeste autogarages kunt u de accu gratis laten doormeten. Nooit verkeerd om te doen.

4. Gebruik de handrem met beleid

In de winter is het verstandig om de handrem niet of minder vaak te gebruiken, hij kan namelijk vastvriezen. Laat de auto liever in P of in zijn eerste versnelling staan. Heeft uw auto een luxe, elektronische handrem, dan kunt u deze gerust blijven gebruiken.

5. Zet de airco eens aan

De meeste mensen gebruiken de airco alleen op hete dagen als ze snakken naar verkoeling. Breng daar deze winter verandering in. De airco is namelijk heel goed in het droger maken van de lucht. Net wat u nodig heeft om beslagen autoruiten te voorkomen. Het enige wat u hoeft te doen is de airco op de hoogste stand zetten en de blazers op de voorruit richten. Het is ook nog eens beter voor de airco om hem het hele jaar rond te gebruiken.

6. Zorg voor genoeg ruitensproeivloeistof

In de winter worden de autoruiten sneller vies door pekel en opspattend water. Controleer daarom regelmatig of er genoeg ruitensproeivloeistof is. Hoe? Door onder de motorkap naar het reservoir te zoeken. Vaak staat hier een plaatje van een raam met straaltjes water op. Vul het reservoir met de winterse variant van de ruitensproeivloeistof, deze is vaak blauw van kleur, bevat antivries en kan tegen koude temperaturen. Draai vervolgens de dop er weer op. Geen zin in brokken deze winter? Vergeet dan geen betrouwbare autoverzekering af te sluiten. Zo weet u zeker dat u bij schade zo goed mogelijk geholpen wordt. Bereken hier wat u per maand aan premie kwijt bent bij InShared.

Wat voor slimme tips zoekt u?