6 dingen die altijd in uw auto moeten liggen

Laatst gewijzigd op: 20 maart 2017

Een rijbewijs, gevarendriehoek en veiligheidsvest zijn onmisbaar voor iedere automobilist. Maar heeft u deze 6 onmisbare dingen ook in uw auto liggen?

6 dingen die altijd in uw auto moeten liggen

Een noodhamer, het liefst 2

Elk jaar komen er tussen de 700 en 800 auto’s in het water terecht. In 50 tot 60 gevallen overleven de inzittenden het niet. Een noodhamer is daarom onmisbaar. Het is de enige manier om uzelf te bevrijden als uw auto het water raakt. U kunt er de autoruit mee verbrijzelen en de veiligheidsgordel mee doorsnijden. Omdat er in geval van nood geen tijd is om deze hamer door te geven aan de andere passagiers, is het slim om 2 noodhamers in de auto te leggen.

Een reserveband

Er is lang niet altijd een redder in nood in de buurt, als u een lekke band heeft. Neem daarom het zeker voor het onzekere en check of er een reserveband in uw achterbak ligt. Om de band te verwisselen, heeft u ook een krik, kruissleutel, schroevendraaier en wielmoeren nodig. Bent u nog niet geoefend in het verwisselen van een band? Bekijk dan deze video of maak uw eigen spiekbriefje. Handig voor in het dashboardkastje.

Reservelampen

Als u geen reservelampen in de auto heeft liggen, kunt een flinke boete krijgen. Dit kan oplopen tot €140. Met een set reservelampen in de kofferbak kunt u altijd zelf uw lampen verwisselen.

Een verbanddoos

Er zijn kant-en-klare EHBO-koffers te koop speciaal voor onderweg. Hier zit onder andere een mitella, steriele gaasjes en verband in. In sommige landen is het zelfs verplicht om een reisverbanddoos in de auto te hebben, zoals in België, Kroatië en Oostenrijk.

Uw kentekencard

Sinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Het lijkt op een creditcard en helpt voertuigcriminaliteit te bestrijden. Bewaar het in uw portemonnee, net zoals uw rijbewijs. Zo heeft u hem, als het goed is, altijd bij u.

Een auto-oplader voor uw mobiele telefoon

Oké, oké, een auto-oplader is geen eerste levensbehoefte, maar het is wél ontzettend handig. Stel dat u uw telefoon gebruikt als navigatie of u pech heeft en iemand moet bellen. Dan is het wel zo handig als uw telefoon opgeladen is. Gelukkig zijn er speciale opladers voor in de auto te koop. Heeft u een USB-aansluiting in de auto? Dan hoeft u geen aparte oplader te kopen.

En vergeet ook niet:

 • Flessen water.
 • Uw rijbewijs.
 • Een spuitbus met vulschuim. Een snelle oplossing bij een lekke band.
 • Een zaklamp.
 • Warme, isolerende dekens.
 • Waxinelichtjes, lucifers of een aansteker.
 • Een kleine brandblusser.
 • Druivensuiker.
 • De gebruiksaanwijzing van de auto.
 • Gevarendriehoek.
 • Veiligheidsvest.

Wat voor slimme tips zoekt u?