Wanneer gebruik je welke autoverlichting?

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Dimlicht, dagrijverlichting of mistlampen. Wanneer gebruik je welke autoverlichting? Wij zetten de regels voor u op een rij.

Tips gebruik verlichting

Altijd aan – dagrijverlichting

Sinds 2011 is dagrijverlichting verplicht op nieuwe auto’s. Deze verlichting zorgt ervoor dat u overdag beter zichtbaar bent en gaat automatisch aan zodra u de motor start. DRL’s (daytime running lights) zijn vaak energiezuinige LED lampen en stralen wit licht uit. Let op: bij slecht zicht op de weg en in tunnels zorgt dagrijverlichting voor onvoldoende zichtbaarheid. Het is dan belangrijk om de gewone verlichting te gebruiken. Heeft uw auto nog geen dagrijverlichting? Gebruik dan ook de gewone verlichting.

In het donker - dimlicht

In het donker is dimlicht verplicht. Ook als u door mist, hagel regen of sneeuw slechter ziet, moet u deze verlichting gebruiken. Dimlicht zorgt ervoor dat de koplampen, de achterlichten en de kentekenplaatverlichting brandt. Met deze lampen kunt u geen tegenliggers verblinden, daarom de naam ‘dimlicht’.

Bij heel slecht zicht – mistlicht

Als mist, sneeuw of regen ervoor zorgt dat u heel slecht ziet, mag u het mistlicht aan de voorkant gebruiken. De dimlichten hoeven dan niet aan, maar het mag wel. Alleen als u minder dan 50 meter kunt zien door zware sneeuw of mist, is het toegestaan om de mistachterlichten te gebruiken. De hectometerpaaltjes zijn een goede manier om te testen hoeveel u ziet, die staan op elke 100 meter langs de weg. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken.

’s Nachts op een lege weg - grootlicht

Een betere verlichting dan grootlicht is er niet. Het verblindt medeweggebruikers zelfs. Binnen en buiten de bebouwde kom mag u grootlicht gebruiken, als het nacht is en er geen ander verkeer in de buurt is. Officieel mag seinen met grootlicht niet, maar het is wel de handigste manier om aan andere automobilisten te laten weten dat de autolichten het niet doen. Let hier wel mee op, want de politie geeft u zo een boete van €90.

Bij het parkeren - stadslicht

Stadslicht zorgt dat een geparkeerde auto zichtbaar is. De achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee kleine lampjes branden dan. Als u ’s nachts of bij slecht zicht parkeert buiten de bebouwde kom of op de rijbaan, zijn deze lichten verplicht.

3 weetjes over autoverlichting

  1. De mistlichten gebruiken terwijl het eigenlijk niet mag, kan een boete van €140 opleveren. U mag echt niet meer zien dan 50 meter.
  2. Wie geen reservelampen in de auto heeft liggen als een lamp defect is, kan een boete van €90 tot €140 krijgen.
  3. Bij grootlicht, dimlicht, stadslicht en mistlichten (voor) moeten altijd de achterlichten branden. Dat geldt niet voor de mistachterlichten.

    [bron: rijksoverheid]

Wat voor slimme tips zoekt u?