Zo gebruikt u de richtingaanwijzer nu écht

Laatst gewijzigd op: 14 maart 2024

De richtingaanwijzer niet gebruiken, heeft een terechte plek in de top 10 verkeersergernissen. Maar hoe gebruik je een richtaanwijzer zoals het hoort?

Zo gebruikt u de richtingaanwijzer nu écht

Een halve eeuw wachten op de rotonde, duimendraaien op de parkeerplaats en met de handen in het haar zitten als iemand plotseling toch van rijbaan wisselt. Allemaal ergernissen die ontstaan als iemand de richtingaanwijzer niet gebruikt. Tijd voor verandering! Dit moet iedere automobilist weten:

Het is verplicht om de richtingaanwijzer te gebruiken

Er wordt wel eens gedacht dat een richtingaanwijzer een extra functie is die u gratis bij de auto krijgt, maar niets is minder waar. Wie hem niet gebruikt, kan zelfs verrast worden met een fikse boete van €90. Het is dus niet alleen veiliger om de knipperlichten te gebruiken, maar ook beter voor uw portemonnee.

Eerst kijken, dan doen

Wie het knipperlicht wilt gebruiken, heeft een plan. Denk aan afslaan of van rijstrook wisselen. Het is meer dan logisch, maar kijk altijd eerst of het wel veilig is. Check de spiegels en houd rekening met de dode hoek. Geef dan duidelijk de richting aan en voer het vervolgens uit.

Richtingaanwijzer en rotondes

De meeste onduidelijkheid bestaat over het gebruik van het knipperlicht bij rotondes. Eigenlijk is het heel simpel: pas als u de rotonde verlaat, moet u richting aangeven omdat u dan naar rechts gaat. Als u de rotonde oprijdt, hoeft u het knipperlicht niet te gebruiken. Het mag natuurlijk wel.

Niet afdwingen

De richtingaanwijzer wordt ook vaak dwingend gebruikt. Om ruimte te claimen in de file bijvoorbeeld of om snel duidelijk maken dat je dat plekje op een parkeerplaats op het oog had. Niet netjes en het kan heel gevaarlijk zijn. Probeer in deze situaties daarom altijd oogcontact te maken met de andere bestuurders.

Ook fietsers moeten richting aangeven

Net zoals automobilisten moeten ook motor- en brommerrijders duidelijk richting aangeven. Fietsers doen dit door hun hand uit te steken, net zoals in de eerste auto’s moest. Deze hadden nog geen richtingaanwijzer, waardoor je gedwongen werd om je arm naar buiten te steken. [bron: autorij-instructie.nl, auto-en-vervoer.infonu.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?