Maak uw caravan snel winterklaar

Laatst gewijzigd op: 10 oktober 2016

De vakantie is voorbij, dus dat betekent dat de caravan ook weer op stal moet. Dat wordt flink schrobben en een aantal technische checks uitvoeren, zodat de caravan klaar is voor het volgende seizoen. Met dit stappenplan is dat een eitje.

Maak uw caravan snel winterklaar

Uw caravan winterklaar

De vakantieherinneringen zijn nog vers en de voortent zit nog onder de grassprieten. Het lijkt misschien erg vroeg om de caravan of camper al winterklaar te maken. Maar weet u bijna zeker dat u pas volgend jaar weer met de caravan op stap gaat? Dan kunt u niet vroeg genoeg zijn. Hoe langer u wacht, hoe lastiger hij schoon wordt. En waarschijnlijk heeft u dan nog minder zin in dit terugkerende ritueel. Volg daarom dit stappenplan voor een winterklare caravan binnen no-time: Om een muffe caravan te voorkomen, is goed schoonmaken heel belangrijk. Begin met het schrobben van de buitenkant en zet daarna de ramen op een kier. Maak vervolgens de binnenkant van de caravan systematisch schoon. Vergeet de koelkast niet schoon te maken en op een keer te zetten om schimmel te voorkomen. Ook belangrijk:

  • de watertank legen en schoonmaken
  • de waterleidingen, de dompelpomp en het spoelsysteem watervrij maken. Als het vriest, kunnen die namelijk flink beschadigen. Gebruik hier bijvoorbeeld een fietspomp voor
  • de kussens, dekens en ander beddengoed uit de caravan halen. De luchtvochtigheid in een caravan is hoger, waardoor de kans op vochtplekken groot is. Vochtvreters neerzetten heeft ook zin
  • zet de kastjes open, voor extra ventilatie Gasflessen? Een accu? Daar heeft u niets aan als de caravan in de opslag staat. Wees zo slim om meteen de accu op te laden en de gasflessen op een veilige plek te zetten. De radio, kleding of een spelletje dat u waarschijnlijk tóch nodig heeft, kunt u beter direct uit de caravan halen. Haal ook meteen de batterijen uit apparaten. Dit is het moment voor een servicebeurt of kleine reparaties. Niets vervelender dan erachter komen dat iets gemaakt moet worden, als u op het punt staat om op vakantie te gaan. Deze dingen kunt u (waarschijnlijk) zelf doen:
  • de bandenspanning verhogen tot iets boven het maximum of de caravan op bokken zetten
  • kijken of er geen gaten in de carrosserie zitten, voordat ongedierte naar binnen sluipt
  • de gootsteen vullen met een laagje antivriesmiddel
  • alle rubbers invetten of laten invetten Een speciale hoes voor uw caravan kopen, is geen overbodige luxe. Het is een extra bescherming en zorgt ervoor dat de buitenkant niet direct weer vies wordt. Staat uw caravan buiten? Kies dan een hoes in een lichte kleur, zodat het geen sauna op wielen wordt.

Wat voor slimme tips zoekt u?