Zo verzorgt u de vacht van uw hond of kat

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2024

Een mooie, glanzende vacht is niet alleen heel mooi om te zien, maar ook een teken van een gezond huisdier. Of ze nu lang haar hebben of kort, elke hond of kat verdient een beetje extra liefde als het om vachtverzorging gaat. Hier zijn wat simpele tips om uw beste vriend er op zijn best uit te laten zien.

Verzorging vacht

1: Regelmatig borstelen

Borstelen vormt de basis. Voor langharige rassen is dagelijks borstelen een must om klitten en matten te voorkomen. Maar ook kortharige vriendjes profiteren van een regelmatige borstelbeurt. Het verwijdert dode haren stimuleert de huid en verspreidt de natuurlijke oliën die de vacht gezond en glanzend houden. En het is ook een heerlijk momentje samen.

2: De juiste voeding

Wat u erin stopt, ziet u terug aan de buitenkant. Een voedingsrijk dieet kan wonderen doen voor de vacht van uw huisdier. Er zijn veel natuurlijke voedingsopties die deze belangrijke voedingsstoffen bevatten. Een beetje zalmolie over het eten? Smullen en glanzen maar! Overleg wel altijd even met uw dierenarts.

3: Wassen met mate

Te vaak wassen kan de natuurlijke oliën van de huid van een hond strippen, waardoor de vacht dof en droog wordt. Afhankelijk van het ras, de levensstijl en het type vacht, varieert hoe vaak uw hond een bad nodig heeft. Over het algemeen is eens in de paar maanden voldoende, tenzij ze echt een modderbad hebben genomen. Gebruik een milde, huisdiervriendelijke shampoo om hun huid niet te irriteren. En vergeet niet: katten wassen zichzelf, dus zij weten het beste wanneer ze toe zijn aan een schoonmaakbeurt.

4: Droog en stijl zoals het hoort

Zorg er na het badderen voor dat uw huisdier goed droog is. Voor honden die dit toelaten, kan een föhn op de laagste stand helpen, maar houd deze altijd op een veilige afstand om oververhitting te voorkomen. Borstel de vacht tijdens het drogen om klitten tegen te gaan en die mooie glans naar boven te halen.

5: Check-ups bij de trimmer

Zelfs met de beste zorg thuis, kan een bezoekje aan een professionele trimmer een wereld van verschil maken. Zij kunnen specifieke problemen aanpakken zoals klitten, te lange nagels of overtollig haar tussen de voetzooltjes. Een goede trimbeurt houdt niet alleen de vacht in vorm, maar ook uw huisdier gezond.

6: Liefde en aandacht

Vergeet niet, de beste vachtverzorging komt met veel liefde en aandacht. Een gelukkig huisdier dat zich geliefd voelt, straalt dat uit door elke haar. Dus naast al deze praktische tips, is een extra knuffel of speelsessie misschien wel het beste geheim voor een glanzende vacht.

Met een goede dierenverzekering bent u altijd voorbereid op de zorg die uw huisdier nodig heeft. Zo kunt u zich zonder zorgen richten op wat echt telt: het welzijn en geluk van uw huisdier.

Wat voor slimme tips zoekt u?