Zo kunt u zorgen voor een hond of kat met gehoorproblemen

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Het is voor ons geen geheim dat u dol bent op uw pluizige dierenvriend. Maar wat als uw geliefde hond of kat gehoorproblemen ontwikkelt? Geen paniek: lees hier tips hoe u zorgt voor een huisdier met gehoorverlies.

InShared huisdier met gehoorproblemen

Ontdek de oorzaak

Voordat u actie onderneemt, is het belangrijk om te begrijpen wat voor soort gehoorverlies uw huisdier heeft. Sommige huisdieren worden geboren met gehoorproblemen, terwijl andere het in de loop van de tijd ontwikkelen als gevolg van ouderdom, verwondingen of ziekten. Uw dierenarts kan helpen bepalen hoeveel gehoorverlies uw huisdier heeft en of het tijdelijk of permanent is.

Zorg voor een veilige omgeving

1 van de eerste stappen bij het zorgen voor een huisdier met gehoorproblemen is het creëren van een veilige omgeving. Kijk kritisch naar uw woning: wat kan gevaarlijk zijn voor uw hond of kat? En als u uw huisdier wilt benaderen, doe dat dan op zo’n manier dat uw maatje u ziet. Anders kan het enorm schrikken zijn.

Samen trainen

Geen zorgen: we bedoelen geen fitnesstrainingen voor u en uw dierenvriend. Honden en katten met gehoorproblemen kunnen nog steeds leren en reageren op signalen. Probeer daarom te trainen met handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Ook handig: gebruik trillingen om met uw huisdier te communiceren. Beloon gewenst gedrag met traktaties en lieve woorden, zodat ze begrijpen wat u van hen verwacht.

Let buiten een beetje extra op

Als uw huisdier graag buiten is, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Zorg ervoor dat ze altijd aan een riem zitten of in een omheinde tuin spelen. Zo is de kans op verdwalen of een andere gevaarlijke situatie een stuk kleiner. Het dragen van een halsband met uw contactgegevens is ook een goed idee, voor het geval dat. Zorg wel dat de gegevens helemaal up-to-date zijn.

Uw tweede natuur: geef liefde en heb geduld

De belangrijkste zorg voor een huisdier met gehoorproblemen is geduld en liefde. Het kan even duren voordat ze wennen aan de nieuwe manier van communiceren en leven. Wees begripvol en laat zien dat u er voor hen bent. Uw steun en genegenheid zijn van onschatbare waarde voor hun welzijn.

Twijfel? Ga naar de dierenarts

Het is altijd een goed idee om met uw dierenarts te overleggen over de gezondheid van uw huisdier en eventuele gehoorproblemen. Die kan aanvullend advies en begeleiding bieden om te zorgen dat uw huisdier de best mogelijke zorg krijgt. Mocht u zich willen verdiepen in het afsluiten van een dierenverzekering, check dan onze website of stel uw vragen aan onze chatbot.

En... overtuigd?

We hebben ons best gedaan om u te laten zien dat wij er alles aan doen om u de service en zekerheid te bieden die u zoekt in een dierenverzekering. Bent u net zo overtuigd als wij dat zijn? Sluit dan nu direct en online uw verzekering af!

Bereken uw premie

Wat voor slimme tips zoekt u?