Zo kunt u zorgen voor een hond of kat met zichtproblemen

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Huisdieren die blind of slechtziend zijn: het kan voor hun baasjes uitdagingen met zich meebrengen. Maar geen paniek! Met een paar aanpassingen kan uw hond of kat met beperkt zicht een dolgelukkig leven hebben.

InShared huisdier met zichtproblemen

Veranderingen in gedrag

Honden en katten zijn een meester in het verbergen van ongemak. Hou uw huisdier daarom scherp in de gaten. Kleine veranderingen in het gedrag zijn vaak een goede aanwijzing. Ruikt uw huisdier langer dan eerst aan mensen of spullen? Of beweegt uw huisdier onhandiger dan normaal? U kunt ook kijken of het beestje troebele ogen of andere veranderingen in de ogen heeft. Als u dit soort tekenen opmerkt, is het tijd om contact op te nemen met de dierenarts. Die kan het beste de oorzaak en de eventuele behandeling bepalen.

Vaste plek

Als uw hond of kat inderdaad minder goed ziet, is het heel belangrijk om goed te kijken naar de inrichting van uw huis. Zijn er geen scherpe randjes waar uw dierenvriend zich per ongeluk aan kan openhalen? Zorg er ook voor dat meubels op een vaste plek staan en doe de deuren naar kamers niet meer zomaar dicht. Uw huisdier is vaak al gewend aan de inrichting van uw woning. Als er dan een stoel is verplaatst of een deur zit opeens dicht, kan uw hond of kat daar tegenaanlopen.

Toch tijd voor een nieuwe inrichting? Help uw huisdier dan om de ‘nieuwe’ omgeving te kennen. Loop samen met ze door de kamers. Gebruik eventueel geuren (denk aan een speciale spray) en texturen (zoals een tapijt) om plekken in de kamer af te bakenen. Hierdoor kan uw huisdier de hondenmand of de kattenbak naadloos vinden, door andere zintuigen te gebruiken.

Het dier een handje helpen

Er zijn nog een paar tips om uw huisdier met zichtproblemen te helpen:

  • Eten en drinken: Plaats voedsel- en waterkommen op dezelfde plek, zodat uw huisdier ze makkelijk kan vinden. Eventueel is een anti-slip kom een oplossing, om morsen te voorkomen. Of een waterfonteintje, zodat uw huisdier het water kan herkennen aan het geluid
  • Zindelijkheidstraining: Als uw hond of kat nog zindelijkheidstraining nodig heeft, gebruik dan consistente commando's en positieve woorden
  • Spelen en bewegen: Uw huisdier kan nog steeds spelen! Een piepspeeltje of een een bal met snoepjes er in prikkelt de andere zintuigen. En zo blijft uw hond of kat ook actief
  • Navigatie: Begeleid uw hond of kat zachtjes bij het navigeren door de omgeving, vooral als ze nieuw zijn in een ruimte. Laat ze niet alleen naar buiten gaan, want zelf kunnen ze onverwacht gevaar niet zien. Is uw huisdier gek op de buitenlucht, zorg dan voor een afgesloten omgeving of ga met uw maatje aangelijnd wandelen
  • Routine: Hou zoveel mogelijk dezelfde routine aan. Zo weet uw huisdier waar die aan toe is

Geduld en begrip werkt altijd

Het hebben van een hond of kat met zichtproblemen vraagt geduld en begrip. Het is belangrijk om uw huisdier tijd te geven om te wennen aan hun nieuwe situatie. Maar ook met zichtproblemen genieten huisdieren van spelen, knuffelen en tijd doorbrengen met hun baasjes. Blijf dus genieten van de unieke band die u met uw huisdier deelt.

En een extra tip: sluit op tijd een goede dierenverzekering af. Zo voorkomt u dat medische kosten enorm in de papieren lopen als uw huisdier zorg nodig heeft. Lees hier meer over de Dierenverzekering van InShared.

En... overtuigd?

We hebben ons best gedaan om u te laten zien dat wij er alles aan doen om u de service en zekerheid te bieden die u zoekt in een dierenverzekering. Bent u net zo overtuigd als wij dat zijn? Sluit dan nu direct en online uw verzekering af!

Bereken uw premie

Wat voor slimme tips zoekt u?