Het kiezen van een fietsverzekering lijkt een klusje dat zo geklaard is, totdat u ontdekt dat het aanbod gigantisch is. Daarom is een fietsverzekering vergelijken een goed idee. Zo weet u binnen no time welke verzekering het beste bij u en uw fiets past. Let bij het vergelijken op het volgende:
1. Dekkingen
Ga voor het afsluiten van een spiksplinternieuwe fietsverzekering altijd na welke (aanvullende) dekking(en) u nodig heeft. Op basis hiervan is het een makkie om een fietsverzekering te kiezen.
2. Welke fietsen kun je verzekeren?
Niet bij alle fietsverzekeringen zijn e-bikes en racefietsen welkom. Iets om voor het afsluiten even te checken. Hetzelfde geldt als u de trotse eigenaar van een bakfiets, ligfiets of vouwfiets bent.
3. De premie
Wilt u de goedkoopste fietsverzekering vergelijken? Bereken dan de premie van verschillende fietsverzekeringen. U weet dan snel bij welke verzekeraar u diep in de buidel moet tasten en waar u juist voordelig uit bent. Let wel op dat u bij alle fietsverzekeringen dezelfde dekkingen kiest. Anders is het geen eerlijke vergelijking en is een goedkope fietsverzekering vergelijken bijna onmogelijk.
4. Aanschafwaarde of dagwaarde
Voordat u een verzekering afsluit, is het de moeite waard om de voorwaarden door te spitten. Hierin leest u namelijk wat er vergoed wordt: de aanschafwaarde of de dagwaarde van uw fiets. De dagwaarde is het bedrag dat uw stalen ros kort voor de schade waard was. De aanschafwaarde is het bedrag waarvoor u uw fiets heeft gekocht.
5. Wel of geen eigen risico?
Bij sommige verzekeraars is een klein deel van het schadebedrag voor uw rekening: het eigen risico. Gaat u fietsverzekeringen vergelijking? Vergeet dan niet te kijken of er een eigen risico is.
6. Accessoires meeverzekerd?
Voordat u een fietsverzekering afsluit, is het goed om te weten of de accessoires meeverzekerd zijn. Denk aan de fietsmand of -tassen, een kinderzitje, de fietscomputer, navigatieapparatuur en de accu van uw elektrische fiets.
7. Hulp bij pech
Heeft u net een aantal kilometer in de benen, staat u met pech langs de weg. Omdat u natuurlijk geen zin heeft om uren te wachten op hulp, is het slim om te weten hoe snel u bij pech geholpen wordt. Is er 24/7 hulpverlening als u een lekke band heeft of om een andere reden niet verder kunt fietsen? En komt de verzekeraar ook to-the-rescue als u pech in het buitenland heeft? Iets om uit te zoeken.
8. Schade melden
Nog iets om rekening mee te houden bij het vergelijken van een fietsverzekering: het melden van schade. Kunt u de schade online melden? Is er een alarmnummer die u kunt bellen bij acute noodsituaties? Zijn klanten tevreden over de afhandeling van schade? En hoe snel wordt een schade meestal afgehandeld?