Dit wist u nog niet over alcohol in het verkeer

Laatst gewijzigd op: 30 maart 2017

Met bier, wijn of een cocktail achter het stuur is een heel slecht idee. Dat weet gelukkig (bijna) iedereen. Maar wist u dit al over het gebruik van alcohol in het verkeer?

Dit wist u nog niet over alcohol in het verkeer

Voor beginnende bestuurders geldt een ander alcohollimiet

Voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille (88 Ugl). Aan dit percentage zit u zo: mannen na ongeveer 1 glas alcohol en vrouwen al bij minder dan 1 glas. Voor meer ervaren bestuurders, die langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben, is de limiet 0,5 promille (220 Ugl). Hoe snel alcohol wordt afgebroken, is afhankelijk van veel factoren. Het heeft te maken met uw lichaamsgewicht, uw gesteldheid en wat u heeft gegeten. Niet drinken als u nog moet rijden, is dus altijd het veiligst.

Een boete voor alcohol in het verkeer begint bij €360

Een boete voor alcohol in het verkeer kan flink oplopen. Een beginnende bestuurder krijgt bij 0,2 promille een boete van €360. Vanaf 0,5 promille komt hier een educatieve cursus van minimaal €546 bij. Een ervaren bestuurder krijgt vanaf 0,5 promille een boete van €360. Hier leest u meer over deze boetes.

Voor fietsers geldt dezelfde norm als voor automobilisten

Ook op de fiets bent u strafbaar als u te veel alcohol heeft gedronken. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger dan 0,5 zijn. Hetzelfde geldt voor motorrijders. Met een biertje in uw hand over straat? Ook dat kan een fikse boete opleveren. Per gemeente zijn er gebieden aangewezen waar het verboden is alcohol te nuttigen of alcoholhoudende dranken bij u te hebben. Onder deze openbare ruimtes valt ook de trap of het portiek van uw huis.

Alcohol zorgt ervoor dat u minder ziet

Niet alleen als het buiten donker is, ziet u slechter in het verkeer, maar ook als u alcohol heeft gedronken. Die zorgt namelijk voor een tunnelblik, waardoor u eerder de neiging heeft om alleen recht vooruit te kijken. Gevaarlijk, want daardoor ziet u minder goed wat er links en rechts van u gebeurt. Verder maakt alcohol suf en heeft het een vertragende werking op de hersenen. Iemand die alcohol heeft gedronken reageert daardoor trager en heeft minder controle over de been- en armspieren. Dat kan hele kostbare secondes schelen als u moet remmen of op een onverwachte situatie moet reageren.

5 weetjes over alcohol in het verkeer

  • Als u meer gedronken heeft dan toegestaan is, bent u nooit verzekerd bij schade.
  • Na 4 á 5 glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval 2 keer zo groot. Na 8 á 9 glazen is dat 17 keer.
  • Ugl, spreek uit als uggel, is een term die onder andere door de Nederlandse politie wordt gebruikt om de hoeveelheid alcohol in de uitgeademde lucht van de bestuurder aan te geven. Dit wordt aangegeven in microgram per liter.
  • Beginnende bestuurders raken hun rijbewijs kwijt bij een promille van 0,8, ervaren bestuurders bij 1,3 promille.
  • Er zijn alcoholtests te koop, die u in het dashboardkastje van uw auto kunt leggen. [bron: jellinek.nl, politie.nl, amsterdam.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?