Ziet u ook slecht in het donker?

Laatst gewijzigd op: 9 januari 2017

Een wazige wereld met als enige houvast de witte strepen op de weg. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de automobilisten moeilijk in het donker ziet. Wij geven tips voor een veilige autorit.

Ziet u ook slecht in het donker?

Bijna de helft van de automobilisten (42%) ziet slecht in het donker, bleek uit onderzoek van Direct Research onder 1000 respondenten. Ook Erik, 71 jaar, merkt sinds een paar jaar dat hij in het donker moeilijker ziet: “Ik mis het stukje zekerheid dat ik overdag wel heb. In het donker zie ik minder diepte, waardoor ik in het verkeer lastig afstand kan inschatten. Het liefst rijd ik altijd met groot licht, maar dat kan ik mijn tegenliggers niet aandoen. Daarom zit ik ’s avonds liever niet achter het stuur.”

De oorzaken van slecht zien in het donker

Niet altijd is er daadwerkelijk sprake van een oogafwijking wanneer u in het donker moeilijker ziet. Soms komt het alleen door de overgang van een licht naar donker of door de felle koplampen van een tegenligger. Wie last heeft van nachtblindheid of strooilicht ziet slechter naar mate er minder licht is. De oorzaak kan door een oogspecialist vastgesteld worden.

3 keer beter zien onderweg

  1. Nachtbril Het lijkt een mislukte zonnebril, maar deze bril met gele glazen is een handig hulpmiddel in het donker. De glazen filteren de lichtstralen van de koplampen van tegenliggers en vergroten het contrast. U kunt een nachtbril op sterkte kopen, maar ook als overbril. Erik: “Mijn nachtbril ligt standaard in mijn auto. Het zorgt ervoor dat de witte strepen op de weg meer opvallen.”
  2. Laat uw ogen wennen De overgang van een lichte ruimte naar een donkere auto is groot. Laat daarom eerst uw ogen wennen voordat u op het gaspedaal trapt.
  3. Maak uw lampen schoon Een klein beetje meer licht maakt al verschil, vergeet daarom niet om de lampen schoon te maken. Zonder modderspetters en vogelpoep op de koplampen ziet u gewoon meer.

Wat voor slimme tips zoekt u?