Slim: uw auto voorbereiden op de APK-keuring

Laatst gewijzigd op: | Door:

Slim: uw auto voorbereiden op de APK-keuring

Goede voorbereiding is het halve werk. Ook als het gaat om een APK-keuring. Met deze tips voorkomt u dat uw auto wordt afgekeurd op de punten waar u zelf makkelijk iets aan kunt doen.

Elk jaar worden er ongeveer 6,7 miljoen Algemene Periodieke Keuringen (APK) in Nederland gedaan. Met deze keuringen wordt er gekeken of een auto aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet en of hij goed is geregistreerd in het kentekenregister. Zonder geldig APK-keuringsbewijs bent u niet verzekerd en loopt u risico op een flinke boete. Door een APK-keuring weet u dus zeker dat u met een veilige bolide de weg opgaat. Al blijft het natuurlijk een momentopname.

APK-afkeurpunten: hier worden de meeste auto’s op afgekeurd

  • Te lage bandenspanning
  • Remproblemen
  • Beschadigde ruitenwissers
  • Banden met te weinig profiel
  • Een lek in de uitlaat
  • De leeftijd van de auto

Zo bereidt u uw auto voor op de APK-keuring

Soms is het slim om vóór de APK reparaties aan uw auto uit te laten uitvoeren, zodat uw auto zonder problemen door de keuring komt en u kunt besparen op de onderhoudskosten aan uw auto. Op alles voorbereiden is onmogelijk. De APK-keuring wordt niet voor niks door professionals gedaan.

Maak de auto goed schoon

Ook bij een auto is de eerste indruk belangrijk. Maak daarom uw auto voor de APK-keuring altijd goed schoon. Met deze tips van oma is dat een eitje.

Controleer het oliepeil

Zelf het oliepeil controleren en bijvullen is makkelijker dan het lijkt. Wij leggen het hier in 5 eenvoudige stappen uit. Als de garage het oliepeil moet bijvullen, bent u extra geld kwijt.

Kijk of alle lampen werken

Test de koplampen, de achteruitrijlichten, remlichten, richtingaanwijzers en de kentekenplaatverlichting. Bij sommige auto’s zijn de lampen zo te vervangen.

Test de ruitenwissers

Kijk of de reservoirs met koel- en ruitenwisservloeistof nog vol zijn en zo niet, vul ze dan even bij. Zet de ruitensproeier aan en kijk of de ruitenwissers dan vanzelf werken. Goed om te weten: ruitenwissers die strepen trekken, worden bij een APK altijd vervangen.

Check de banden

Controleer de banden en de velgen op beschadigingen en meet de bandenspanning bij een tankstation. Check ook meteen de profieldiepte in de hoofdgroeven van de banden. Dat zijn de groeven in het midden van de band. De profieldiepte moet minimaal 1,6 millimeter zijn. Dat kunt u meten met een speciaal profieldieptemetertje of met de Tread Wear Indicator op de band. In deze video wordt alles over deze speciale slijtage-indicator uitgelegd.

Luister naar de uitlaat

Zelf de uitlaat repareren of vervangen, is lastig. Wat u wel kunt doen, is de motor laten draaien en goed luisteren of er geen ongewone geluiden uit de uitlaat komen. Dat kan namelijk betekenen dat ‘ie lek is. Goed om te laten repareren voor de keuring.

Hoeveel kost een APK-keuring?

Er is geen vaste prijs voor een APK-keuring. Meestal kost hij zo rond de €35. Combineer als het even kan de keuring met een onderhoudsbeurt. Vaak wordt de auto dan uitgebreider bekeken, zonder dat het veel arbeidsuren kost. En omdat de auto dan toch al bij de garage staat, scheelt het tijd.

[bron: raivereniging.nl, rdw.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit