InShared is fan van BankjesCollectief

Laatst gewijzigd op: 1 juni 2016

Veel mensen in Nederland kennen hun buren eigenlijk niet. Of alleen die van hun eigen leeftijd en achtergrond. Daar wil BankjesCollectief verandering in brengen met het ‘grootste openluchtcafé van Nederland’.

InShared is fan van BankjesCollectief

Hoe gezelliger de stoep, hoe veiliger de buurt

Woensdag 01 juni 2016 om 09:01 | Door: InShared Veel mensen in Nederland kennen hun buren eigenlijk niet. Of alleen die van hun eigen leeftijd en achtergrond. Daar wil BankjesCollectief verandering in brengen met het ‘grootste openluchtcafé van Nederland’. Op de twee internationale Bankjesdagen zondag 5 juni (opening seizoen) en zondag 18 september (einde seizoen), wordt er collectief gezeten, gedronken, gegeten, gebreid, muziek gemaakt, geknikkerd. Afijn, alles wat er op en om een bankje georganiseerd kan worden. Iedereen kan een bankje openen op www.bankjescollectief.nl en zijn of haar buren uitnodigen voor een leuke zondagmiddag. De eerste 200 geregistreerde bankjes voor het nieuwe seizoen, krijgen bovendien een gratis startpakket én een knalroze buitenkleed. We moeten wel een beetje in stijl blijven natuurlijk.

Dat voelt veilig!

Behalve dat het heel gezellig is als u weet wie er om u heen wonen, blijkt uit onderzoek dat mensen zich ook veel veiliger voelen in hun eigen buurt als ze echt kennismaken met de buren. Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) concludeerde in 2014 al: “Door burgerparticipatie voelen mensen zich veiliger. Men ervaart een gevoel van controle over de omgeving, heeft meer vertrouwen in andere bewoners of in de politie, heeft het gevoel een nuttige bijdrage te leveren aan de samenleving of aan de zelfredzaamheid van ruziënde bewoners, houdt een plezierig gevoel over aan nieuwe sociale contacten of een fraaiere openbare ruimte, of heeft een gevoel van herkenning en tevredenheid over de beleidsdoelstellingen van gemeente of politie.” Van de mensen die al eens een bankjeszondag hebben meegemaakt zegt 30% dat ze zich daarna veiliger voelen in hun eigen buurt.

Allemaal de stoep op

En daar houden we van bij InShared. Er zijn buurten in Nederland waar het aantal inbraken met 50% is afgenomen sinds bewoners een gemeenschappelijk whatsappgroep hebben waar in ze elkaar kunnen waarschuwen en helpen. Dat is toch prachtig? In De stoep. Ontmoetingen tussen huis en straat. (nai10 Uitgevers, 2016), zijn 6000 Rotterdamse straten geanalyseerd en daaruit blijkt ook duidelijk dat de sociale contacten tussen buurtbewoners vooral op het overgangsstukje van huis naar straat gelegd en onderhouden worden. Met als gevolg dat de straat echt van hen voelt en ze zich er behalve meer thuis, ook echt veiliger voelen. Daar komt nog eens heel praktisch bij dat als je weet wie er in de buurt wonen, je ook precies weet wie daar niet thuishoren. Kortom: preventie door gezelligheid, dat is nog eens we all benefit.

Ook een bankje openen?

Aan de slag dus, met uw eigen stoep, binnentuin, hofje, plein of straatkant. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. U kunt een bestaand bankje registreren of er speciaal eentje neerzetten. Het kan een themabankje zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Gewoon koffiedrinken met cake van de buurvrouw of borrelen op een kleedje is ook helemaal goed. Op zoek naar inspiratie? Deze 1544 bankjes gingen u voor!

Wat voor slimme tips zoekt u?