De 5 meest gemaakte tankfouten

Laatst gewijzigd op: 30 september 2019

Tanken is een routineklusje. We doen het hup, hup, hup en knorren binnen een paar minuten weer verder. Logisch dat er dan wel eens iets misgaat.

De 5 meest gemaakte tankfouten

1. De verkeerde brandstof tanken

Benzine in plaats van diesel tanken of diesel in plaats van benzine. Ieder jaar gooien meer dan 15.000 Nederlandse automobilisten de verkeerde brandstof in hun auto. Gelukkig hoeft dat geen reden voor paniek te zijn. Als u het meteen na het tanken ontdekt, bent u er vaak nog op tijd bij. De tank kan dan door een hulpdienst worden leeggepompt en met een beetje geluk rijdt u daarna gewoon weer verder. Heeft u een stukje met de verkeerde brandstof gereden? Dan is de kans op schade wel groot. De auto moet dan vliegensvlug naar de dichtstbijzijnde garage worden gebracht.

2. De auto voltanken bij 30 graden of hoger

Bij tropische temperaturen (30 graden of hoger) is het belangrijk dat u de brandstoftank niet helemaal volgooit. Volgens de Duitse automobielvereniging Kraftfahrer-Schutz (KS) zorgt hitte ervoor dat benzine en diesel uitzetten. In de zon kan er dan brandstof door de tankopening of de brandstofontluchting lekken. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de lak van uw auto. Het advies om dit voorkomen, is simpel: stop direct met tanken als het tankpistool afslaat.

3. Biodiesel tanken

In Duitsland staat bij tankstations vaak biodiesel op het ‘menu’. Dat lijkt een slimme keus, omdat het een stuk goedkoper is dan normale fossiele diesel. Per liter kan het wel €0,20 schelen. Check wel even in het instructieboekje of uw auto op biodiesel kan rijden. Anders zit u straks met de gebakken peren bij onze oosterburen.

4. Benzine of diesel morsen op uw auto

Morst u paar druppels benzine of diesel op uw auto? Maak dat dan zo snel mogelijk schoon. Anders loopt u het risico dat de lak loslaat. Ook vlekken van motorolie en remvloeistof kunt u het beste meteen schoonmaken. Zo weet u zeker dat uw auto spic en span blijft.

5. Niet kijken waar u goedkoop kunt tanken

Wie niet zoekt naar het goedkoopste tankstation, is een dief van zijn eigen portemonnee. Op deze handige website ziet u waar het goedkoopste tankstation in de buurt is. En goed om te weten: tanken in een dorp is altijd een stuk goedkoper dan langs de snelweg. Per liter kan dat €0,15 schelen.

Wat voor slimme tips zoekt u?