Brand voorkomen? Maak de afzuigkap schoon

Laatst gewijzigd op: | Door:

Brand voorkomen? Maak de afzuigkap schoon

We hangen rookmelders op, kopen blusdekens en laten de schoorsteen vegen. Maar wist u dat de afzuigkap schoonmaken óók belangrijk is om brand te voorkomen?

Een afzuigkap, ook wel dampkap of wasemkap, is een relatief nieuwe uitvinding. Tot de jaren ‘70 hingen afzuigkappen alleen in restaurants, laboratoria en bedrijven voor industriële voedselbereiding. ‘Gewone’ keukens moesten het doen met een eenvoudige ventilator die meestal gemonteerd was in een gat in het plafond of in de wand. Deze ventilator kon je, heel knullig, openen en sluiten met twee touwtjes. Inmiddels heeft bijna iedere keuken een afzuigkap. Alleen weten veel mensen niet dat het schoonmaken van de afzuigkap belangrijk is om brand te voorkomen. En nee, dat betekent niet 1 keer per maand even snel met een doekje afnemen.

Hoe de vetaanslag op een afzuigkap brand veroorzaakt

Bijna alle afzuigkappen hebben een filter. Dit filter trekt kookluchtjes aan, maar ook stof en vet. Als u de afzuigkap niet regelmatig schoonmaakt, raakt het filter verzadigd. Er ontstaat dan een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder wordt en de kans op brand veel groter is. Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt. Bij vlam in de pan of een steekvlam bent u helemaal de pineut. Binnen 3 minuten kan een brandende afzuigkap uw huis veranderen in een vuurzee.

Afzuigkap schoonmaken – zo doet u dat

Het is verstandig om minimaal 1 keer per maand uw afzuigkap schoon te maken. Niet het leukste klusje, maar met deze 3 stappen is het zo klaar:

  1. Maak eerst de buitenkant van de afzuigkap vetvrij. Neem het af met een sopje met ammoniak en warm water. Klaar? Ga er dan nog eens langs met een doekje met warm water.
  2. Test of het filter van de afzuigkap nog goed werkt. Een handige truc: houd een keukenrol- of toiletpapiertje onder de afzuigkap. Zet hem aan en kijk of het papier tegen de afzuigkap wordt gezogen. Als het niet tegen de afzuigkap wordt gezogen, is het filter toe aan vervanging. Die kunt u gewoon kopen bij een winkel met huishoudspullen.
  3. Haal het rooster uit de afzuigklap, misschien is dit even gepiel, en leg het in de gootsteen. Strooi er wat baking soda over en daarna afwasmiddel. Zet de hete kraan aan en zorg dat het rooster onder water staat. Laat het 10 minuten zo liggen en boen het rooster dan schoon met een afwasborstel. Of laat het rooster in de afzuigkap zitten en zet er een pan met water en citroensap onder. Het is dan makkelijker om het rooster schoon te boenen. Sommige roosters kunnen zelfs tegen de afwasmachine. Check dit wel even in het boekje van de afzuigkap.

Dit moet u doen bij vlam in de pan

Is de afzuigkap brandschoon? Dan hoeft u bij vlam in de pan niet bang te zijn dat de afzuigkap in brand vliegt, maar natuurlijk blijft het schrikken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte dat blusdekens niet werken om een pan met hete olie te blussen. Ook blussen met water is gevaarlijk, want dat veroorzaakt een explosie. Wat wel werkt om te blussen: trek zo snel mogelijk ovenhandschoenen aan, dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan en zet de warmtebron uit. Laat de pan met de deksel staan tot hij helemaal is afgekoeld.

Wist u dat veel woningbranden worden veroorzaakt door elektrische apparaten? Hier leest u hoe dat zit

[bron: flaironline.nl, brandweer.nl/utrecht]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit