Brand voorkomen? Stop met deze gewoontes

Laatst gewijzigd op: | Door:

Brand voorkomen? Stop met deze gewoontes

Cliché maar waar: een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als gaat om brand in huis. Door vandaag nog met deze alledaagse gewoontes te stoppen, is de kans op brand veel kleiner.

Slechte gewoonte: de laptop op de bank laten liggen

Het handige van een laptop is dat je hem overal kunt gebruiken. Op de bank, op bed, in de tuin et cetera. Veel mensen weten alleen niet dat een laptop op stand-by warm blijft. Een slechte combinatie met de kussens van de bank, een dekbed of de vloerbedekking. Laat uw laptop daarom niet slingeren, maar zet hem op tafel om brand te voorkomen. En gebruikt u uw laptop een tijdje niet? Zet hem dan helemaal uit.

Slechte gewoonte: de deuren in huis open laten staan

Bij brand in huis telt iedere seconde. Door giftige rook is er meestal maar 3 minuten om veilig buiten te komen. U kunt kostbare minuten winnen door de binnendeuren altijd te sluiten voordat u gaat slapen. Als er dan brand uitbreekt, blijft de rook langer uit uw buurt en heeft u meer tijd om te vluchten. Goed om te onthouden: als er rook onder de deur vandaan komt, laat de deur dan dicht. Door het openen van de deur kan er zuurstof bij de brand komen, waardoor er een explosie ontstaat. Heel gevaarlijk.

Slechte gewoonte: apparaten met beschadigde snoeren blijven gebruiken

Hoe ouder een apparaat, hoe groter de kans is dat de snoeren beschadigd zijn. Vaak liggen de draden dan bloot bij de stekker of piept er wat koperkleurig draad uit. Gebruik apparaten met beschadigde snoeren liever niet meer of laat de snoeren vervangen. Anders loopt u het risico dat er kortsluiting ontstaat. Wilt u de snoeren langer als nieuw houden? Verstop ze voor fanatieke knaagdieren, leg geen snoeren onder een deur of vloerbedekking en pak niet het snoer, maar de stekker vast als u hem uit het stopcontact wilt trekken.

Slechte gewoonte: weglopen terwijl u kookt

Televisie kijken terwijl er een pizza in de oven staat of iemand bellen terwijl je eigenlijk in de pan moet roeren. De meeste woningbranden ontstaan tijdens het koken, omdat er niet goed genoeg opgelet wordt. Weglopen tijdens het koken is dan ook echt een no-go. Blijf in de keuken terwijl u kookt en zet nooit iets op het vuur als u niet in de buurt bent.

Slechte gewoonte: ’s nachts uw telefoon opladen

Bijna iedereen laadt zijn telefoon ’s nachts op. Handig, want zo weet je zeker dat hij opgeladen is als je wakker bent. Volgens de brandweer is het verstandiger om een telefoon overdag op te laden dan ’s nachts. Het gevaar van een telefoon ’s nachts opladen, is dat hij te lang in de lader zit en de accu of batterij oververhit raakt. Overdag zit uw telefoon minder lang in de oplader en bent u er eerder bij. En koop geen lader voor een prikkie, maar gebruik alleen de oplader van het originele merk. Die zijn het veiligste.

Slechte gewoonte: de batterijen van de rookmelders te laat vervangen

Als er een onaangenaam hoog piepgeluid uit de rookmelder komt, is het belangrijk dat u snel in actie komt. Meestal is de batterij dan leeg of bijna leeg, maar het kan ook betekenen dat er stof of insecten in de rookmelder zitten. Vervang de batterijen altijd zo snel mogelijk en vergeet niet om de rookmelder 1 keer per maand te testen. Hiervoor moet u 20 seconden de testschakelaar indrukken.

Slechte gewoonte: het filter van de wasmachine en wasdroger niet schoonmaken

In iedere wasmachine en droger hoopt zich langzaam een laagje stof op. Komt dit stof in contact met de verwarmingselementen, dan is de kans op brand groot. Maak de filters in de wasmachine en droger daarom regelmatig schoon. Een klusje dat zo gepiept is. Gebruik de wasmachine en wasdroger ook alleen als u thuis bent.

[bron: goodhousekeeping.com, brandveilig.com, energieveilig.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit