Caravan kopen? Maak deze fouten niet

Laatst gewijzigd op: 13 augustus 2021

Nederland telt meer caravans dan ooit tevoren. Niet gek, want door het coronavirus zwichten steeds meer mensen voor een vakantiehuis op wielen. Wilt u ook een caravan kopen? Trap dan niet in deze valkuilen.

Caravan kopen? Maak deze fouten niet

Fout 1: Niet kijken of uw auto en caravan een match zijn

Een te zware caravan achter een te lichte auto hangen is vragen om problemen. Niet alleen is de kans groot dat de motor van uw auto tegen gaat sputteren, uw caravan kan ook een eigen leven gaan leiden bij stevige wind. Om een miskoop te voorkomen, moet u even de kentekenpapieren van de auto checken of het kenteken invullen op de website van de RDW. Hier vindt u wat het maximale trekgewicht van uw bolide is. Kies liever niet voor een caravan van het maximale gewicht, maar hou een beetje speling.

Fout 2: Geen blik op uw rijbewijs werpen

Bijna altijd is rijbewijs B voldoende voor het rijden met een caravan of andere aanhanger. Met dit rijbewijs mag u het volgende:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen)
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen In alle andere gevallen heeft u rijbewijs E nodig.

Fout 3: Vergeten de onderkant te checken

Heeft u een tweedehands caravan op het oog, vergeet dan niet de onderkant grondig te bekijken. Let op roest, vlekken, krassen en deuken. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat de caravan zo lek als een mandje is of andere mankementen heeft die u op het eerste oog niet ziet. Gebruik uw neus ook goed. Hangt er een muffe geur, dan kan dat wijzen op een vochtprobleem. Omdat vocht naar beneden zakt, kunt u dit controleren door met de achterkant van een schroevendraaier op de wand te kloppen. Klinkt de wand dof, dan komt dat waarschijnlijk door vocht. Een reden om extra over de aankoop na te denken.

Fout 4: Hartje zomer een caravan kopen

De beste tijd om te speuren naar een caravan is in de winter. Hetzelfde geldt als u op zoek bent naar een airco, racefiets of kano. Omdat deze zomerse musthaves in de wintermaanden minder in trek zijn, stunten verkopers eerder met de prijzen. Koop dus geen caravan als de mussen van het dak vallen en iedereen zin heeft in een kampeertrip, maar liever in het najaar. Ook slim: een sleurhut lenen voordat u er zelf 1 koopt. Zo komt u er ook meteen achter aan welke eisen uw toekomstige caravan moet voldoen. En blijkt het campingleven toch niets voor u? Dan zit u niet met zo’n duur ding opgescheept.

Fout 5: De caravan te lang voor de deur parkeren

Bent u eenmaal de trotse eigenaar van een aanhanghuisje, krijgt u een flinke boete omdat u hem te lang voor de deur parkeert. Pffft! In de meeste gemeenten mag uw caravan of camper 3 achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Hoe lang het in uw gemeente mag, kunt u in vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Staat uw caravan een dag langer, dan krijgt u eerst een waarschuwing van de gemeente. Geeft u hier geen gehoor aan, dan kunt u een boete van € 90 krijgen of wordt uw caravan weggesleept. Hou er ook rekening mee dat een caravan voor de deur een duidelijk signaal is dat u bijna op vakantie gaat. Dieven kunt u zo op de verkeerde ideeën brengen. Kiezen voor een algemene of omliggende parkeerplaats is dus verstandiger. En vergeet u geen verzekering voor uw caravan af te sluiten? Met onze Caravanverzekering is uw caravan goed verzekerd tegen schade, diefstal en hagel. En dat tegen een lage premie! Bereken nu vrijblijvend wat u per maand kwijt bent.

Wat voor slimme tips zoekt u?