Hoe boeven denken

inbraak voorkomen

Als er nooit ongelukken zouden gebeuren, hoeft u zich ook niet te verzekeren. Jammer genoeg is dat niet zo. Maar u kunt er wel samen met ons alles aan doen om ze te voorkomen. Het zijn namelijk vaak hele simpele acties die de schade binnen de perken houden. Die willen we natuurlijk graag met u delen, dus vindt u op deze pagina de InShared Specials. Informatiepagina‘s met cijfers, tips en deskundigen, gericht op één specifiek preventieonderwerp, zodat u in ieder geval doet wat u kunt doen. En daar profiteren we dan allemaal weer van...

Maak lawaai

Op een inbreker af gaan, is geen goed idee volgens ex-inbreker Theo Korsten in de Teleac-uitzending ‘Hoe maak je het inbrekers goed moeilijk?’ “Een inbreker wil maar één ding en dat is weg,” legt hij uit. “Jij bent alleen een sta-in-de-weg. Dus wat je wel moet doen is herrie maken. Maak lawaai, stamp op de grond. En bel de politie. Meteen.”

Koop een goed alarm

Evert Jansen (een ex-inbreker die inmiddels als voorlichter bij de Stichting Veiligheid en Preventie werkt) beaamt dat inbrekers zeker niet blij zijn met een goed alarmsysteem. “En dan bedoel ik niet een simpel systeem dat verkrijgbaar is bij de bekende bouwmarkten. Zo’n systeem maakte ik makkelijk los en trapte ik kapot. Met een goed alarmeringssysteem blijft de schade beperkt. Een inbreker maakt dan wel dat hij wegkomt”.

Zet trap en Kliko goed vast

Een veelgebruikte ‘trap’ die het voor inbrekers heel makkelijk maakt om binnen te komen is de Klikobak. Evert Jansen: “Zet hem nou gewoon vast in je tuin. Net als de ladder. Zo kan een inbreker die niet gebruiken om jouw dak te beklimmen, noch dat van je buren”.

inbraak voorkomen

Verder

Zorg voor lawaai (door een alarmsysteem), geef de inbreker geen extra privacy (door buitenverlichting die reageert op beweging) en doe alles goed op slot.

Jaarbeloning

Benieuwd wat u meer kunt doen? Lees dan onze slimme tips. Want voorkomen we samen zoveel mogelijk schade? Dan blijft er aan het eind van het jaar geld over en dat geven we terug, in de vorm van de Jaarbeloning.

Niet handig

 • de doos van uw nieuwe breedbeeldtelevisie op de stoep zetten
 • uw huis zo vakantieklaar maken dat iedereen ziet dat u weg bent
 • een trap tegen de muur laten staan na een klusje
 • sleutels in de tuin of onder de deurmat verstoppen
 • potentieel inbreekmateriaal, zoals tuingereedschap, laten slingeren in de tuin
 • op social media zetten dat u op vakantie bent of die dag niet thuis bent
 • kostbare spullen in het zicht leggen
 • een briefje op de deuren en ramen plakken als u even weg bent
 • de sleutels in het slot laten als u thuis bent

Checklist: een veilig slot

 • Het slot heeft een SKG keurmerk. Zo weet u zeker dat het slot door Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) is getest op sterkte en duurzaamheid.
 • Het slot is verzonken in de deur. De deur kan zo niet met de cilinder trekmethode geopend worden.
 • De sleutel zit niet in het slot. Anders kunnen inbrekers het slot opendraaien met een stuk ijzerdraad of kledinghanger.
 • De deur zit niet alleen dicht, maar echt op slot. Voor inbrekers is het anders een makkie om de deur te openen met een hard stuk plastic.

Zo veilig is uw buurt

Benieuwd hoe veilig uw buurt is? Kijk op deze website van de politie en vul uw postcode in. Met een druk op de knop ziet u hoeveel woninginbraken en pogingen tot woninginbraak er in uw buurt zijn gedaan. Schrik niet van deze reality check, maar gebruik het als stok achter de deur om uw huis extra goed te beveiligen.

Morbide

Wist u dat inbrekers in de krant kijken om te zien wanneer er een begrafenis is, zodat ze zeker weten dat er niemand thuis is? Niet te geloven, maar het gebeurt echt. Zorg dus dat er iemand op dat lege huis past, zodat die trieste dag niet nog zwarter wordt.

De cijfers

Per dag worden er 125 inbraken geclaimd. Wie in Noord-Brabant woont heeft het hoogste risico op woninginbraak. Groningen en Friesland zijn juist de veiligste provincies van Nederland. Van de gemeenten met minimaal 50.000 huishoudens, wordt in Breda het meest ingebroken. Vooral rond de gezelligste tijd van het jaar slaan veel inbrekers hun slag. Op Eerste Kerstdag wordt er het meeste ingebroken: gemiddeld 262 keer. Auto’s zijn juist minder in trek rond de feestdagen. Niet gek, want veel mensen zijn dan met de auto onderweg naar familie.

9 gouden tips om inbraak te voorkomen

 1. Installeer automatische verlichting om uw huis. Boeven werken het liefst in het donker.
 2. Ga nooit tussen een boef en zijn weg naar buiten staan. Kijk liever goed naar de details en schrijf een kenteken op.
 3. Stap op verdachte mensen in uw woonomgeving af of bel de politie. Een crimineel laat zich maar één keer betrappen.
 4. Kijk uit met telefonische enquêtes (met vragen over uw vakantie bijvoorbeeld), meteropnemers of mensen die uw toilet willen gebruiken.
 5. Hang uw (auto)sleutels niet naast de voordeur als u uw auto niet kwijt wilt en niet nog een keer ‘bezoek’ wilt krijgen.
 6. Bekijk uw huis door de ogen van een inbreker en ontdek zo de zwakke plekken.
 7. Onderhoud goed contact met uw buren en buurtgenoten en houd met een WhatsApp buurtpreventiegroep samen een oogje in het zeil.
 8. Plak op de voor- en achterdeur een anti-inbraakstrip, zo wordt inbreken een stuk lastiger.
 9. Zet een goede, inbraakwerende kluis in huis, zodat uw dierbaarste spullen achter slot en grendel liggen.

De meest voorkomende inbraakmethoden

 • Insluipen: naar binnen piepen via een open raam of deur is voor inbrekers een eitje. Sluit de deuren en ramen dus altijd voordat u weggaat.
 • Hengelen: via de brievenbus kunnen inbrekers sloten opendraaien of ontgrendelen met iets van ijzerdraad. Haal de sleutel daarom altijd uit het slot en doe de deur op het nachtslot.
 • Openwrikken: met een koevoet of schroevendraaier wrikken inbrekers zo een raam of deur open. Maak het ze lastiger door grendels met sloten, een oplegslot of speciale dievenklauwen te monteren.
 • Via een bovenlicht: een prullenbak is voor inbrekers genoeg om door het kleine raampje boven een deur of raam te klimmen. Altijd goed op slot doen dus.
 • De cilinder trekmethode: voor deze methode hebben inbrekers een schroef en schroevendraaier nodig. De schroef wordt in het slot gedraaid en als het slot uitsteekt, wordt het afgebroken

4 slimme tips om auto-inbraak te voorkomen

 1. Laat uw dashboardkastje leeg. 90% van de automobilisten kiest dit als opbergplek voor het navigatiesysteem en andere waardevolle dingen.
 2. Gebruik een tankdop met slot. De toegang tot de tank wordt zo geblokkeerd, waardoor er geen brandstof uit de tank gehaald kan worden.
 3. Zet slotbouten op uw velgen. Ook auto-onderdelen zijn steeds meer in trek bij dieven.
 4. Draai aan het stuur voordat u uitstapt. De auto valt dan in het stuurslot. Een extra beveiliging.

Laatste inbraakpreventietips

De zin van het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Maandag 30 november 2020 om 14:02

De zin van het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Inbreken in een slecht beveiligde woning is kinderspel. Het kost inbrekers vaak maar 30 seconden om binnen te komen. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunt u daar een stokje voor steken.

Lees verder
> Meer preventietips
we all benefit