Dat brandje blus ik wel even

Laatst gewijzigd op: 13 april 2017

Vlam in de pan, in de schoorsteen of in de wasmachine. Weet u wanneer u welk blusmiddel moet gebruiken? Wij leggen het uit.

Dat brandje blus ik wel even

Elke dag zijn er gemiddeld 16 woningbranden in Nederland. Van een flinke vlam in de pan tot brand door elektrische apparaten. Bijna net zo belangrijk als een brandmelder en koolmonoxidemelder, is het gebruiken van het juiste blusmiddel. Want moet je nou een blusdeken gebruiken of een poederblusser? Wij leggen het uit.

Blussen met water

Voordelen: Het is goedkoop en bijna altijd in de buurt. De meeste beginnende brandjes kunnen geblust worden met water. Nadelen: Als er olie of vet in het spel is, moet u nooit water gebruiken om te blussen. Kaarsvet, frituurvet of boter in een pan verandert dan in een steekvlam. Ontzettend gevaarlijk! Blussen met water is ook een slecht idee als de brand veroorzaakt is door een elektrisch apparaat. Dan kunt u kortsluiting krijgen.

Blussen met een poederblusser

Voordelen: Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden. U kunt er vaste stoffen, vloeistoffen en gasbranden mee blussen. Deze blussers zijn voor een prikkie te koop. De brandweer adviseert wel om een blusser met een minimale inhoud van 2 kilo te kopen. Nadelen: De troep die deze brandblusser veroorzaakt. Het poeder is gemaakt van een soort zout met chemicaliën. Zout trekt vocht aan en kan daardoor metalen en elektronica flink aantasten en zelfs voor kortsluiting zorgen. Om het poeder na afloop op te ruimen, is zelfs een industriële stofzuiger nodig. Water maakt de troep alleen maar groter.

Blussen met een kooldioxideblusser

Voordelen: Lang niet alle brandblussers kunnen elektriciteitsbranden blussen, een kooldioxideblusser wel. Nadelen: Om een kooldioxideblusser te gebruiken, moet er eerst geoefend worden. De koker waaruit de blusstof komt, wordt namelijk -80°C. Daarom is deze blusser minder geschikt voor huis-, tuin- en keukengebruik.

Blussen met een blusdeken

Voordelen: Een blusdeken is niet duur, past makkelijk in een (keuken)kastje en komt bij de meeste branden goed van pas. Hij is geschikt voor kleine vloeistofbranden, mensen die in brand staan, een vlam in de pan of een brand in de frituurpan. Nadelen: Veel mensen weten niet dat bij een vloeistofbrand de deken minimaal een half uur moet blijven liggen. Als er zuurstof bij vloeistof komt, kan die weer ontbranden. Blusdekens van voor 1992 kunnen asbest bevatten. Gelukkig zijn er weinig mensen die zo’n prehistorisch exemplaar nog in huis hebben.

Blussen met een schuimblusser

Voordelen: Een schuimblusser is geschikt voor branden veroorzaakt door vaste en vloeibare stoffen. Deze blusser is minder snel leeg dan een poederblusser en veroorzaakt bijna geen troep. Nog een voordeel: iedereen kan deze blusser gebruiken. Nadelen: Schuimblussers kunnen geen gasbranden blussen en zijn vaak niet vorstbestendig.

Moet ik dan ál deze brandblussers in huis hebben?

Nee hoor. Dat is niet alleen dure grap, maar ook niet nodig. Wél is het verstandig om 1 of meerdere blusdekens in huis te hebben. Leg er zeker 1 in de keuken. Heeft u veel kostbare spullen? Dan is een schuimblusser een goeie koop. Tip: Vergeet niet regelmatig de datum op uw brandblusser te checken. [bron: brandweer.nl, brandwondenstichting.nl, veiligheid.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?