De 6 meest gemaakte fouten in de wasstraat

Laatst gewijzigd op: 18 januari 2021

Gemiddeld wast een Nederlander 4 á 5 keer per jaar zijn auto in een wasstraat, beek uit cijfers van BOVAG. Kan uw trouwe vierwieler wel een professionele poetsbeurt gebruiken? Maak dan deze 6 fouten niet.

De 6 meest gemaakte fouten in de wasstraat

Fout 1: Naar de eerste de beste wasstraat gaan

Voordat u met uw auto naar een wasstraat knort, is het slim om eerst even onderzoek te doen. De ene carwash is namelijk de andere niet. Let hierop:

  • Mijd een wasstraat met nylon borstels, want die kunnen krassen veroorzaken. Niet voor niets worden wasstraten ook weleens ‘krasstraten’ genoemd. Bij verouderde wasstraten gebruiken ze vaak nog deze borstels.
  • Kies voor een wasstraat met omosewater. Door hyperfiltratie zit er in dit water geen vuil, mineralen en bacteriën. Het wordt daarom ook wel vlekvrij water genoemd. Is het water eenmaal opgedroogd, dan laat het niets achter op de lak. Bij kalkhoudend water is dit vaak anders.
  • Ga niet naar een wasstraat die er vies of onverzorgd uitziet. Dat belooft namelijk niet veel goeds voor uw bolide.

Fout 2: Altijd voor het duurste programma kiezen

Misschien kiest u standaard voor het duurste wasprogramma onder het mom: ‘Dan wordt mijn auto écht goed schoon’. Zo’n duur programma bestaat naast de standaard boenservice vaak uit een wax- en een polijstprogramma. Wilt u geen dief zijn van uw eigen portemonnee, kies dan na elke 3 eenvoudige wasbeurten voor zo’n uitgebreide behandeling. Vaker is niet nodig.

Fout 3: De zijspiegels niet inklappen

Staat op punt om uw auto te laten wassen? Vergeet dan niet de zijspiegels in te klappen. Anders is de kans groot dat u zonder spiegels de carwash verlaat. Denk er ook aan om de antenne weg te halen als deze uitsteekt en de sensor van de ruitenwissers uit te zetten.

Fout 4: De wasstraat overslaan als het regent of vriest

Met de auto door de wasstraat rijden als het regent lijkt een slecht idee. Het tegendeel is alleen waar. Als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt. Het effect? Het vuil laat beter los en uw auto wordt schoner. Uw bolide laten wassen als het kwik onder nul is gedaald, kan trouwens ook geen kwaad. Juist als het vriest is het wassen van de auto extra belangrijk. Hoe eerder strooizout van uw auto wordt gespoeld, hoe kleiner de kans op schade.

Fout 5: Niet checken of de wasstraat cabrioproof is

Als u in een cabrio rijdt, is het verstandig om even te checken of de wasstraat wel geschikt is voor uw auto. Meestal kan een wasstraat met zachte borstels geen kwaad, als die maar niet zorgt voor te veel druk op de kap. Een hogedruk-waterstraal is vragen om problemen. Daarmee loopt u het risico dat er water binnendringt via de naden rond de kap of de randen rond de achterruit. Ook als u uw camper, caravan of aanhangwagen door de carwash wilt halen, is het verstandig om na te vragen of dit geen probleem is.

Fout 6: De ramen openlaten

Het is een beginnersfout, maar wel 1 die regelmatig voorkomt: de ramen op een kiertje laten staan. Wil u geen plas water in uw auto, controleer dan altijd of uw ramen goed dichtzitten voordat u de wasstraat in rijdt. Gelukkig staat dit ook vaak in koeienletters op een bord bij de ingang aangegeven. Hangt er een gek geurtje in de auto? Met deze tips ruikt uw auto zo weer fris.

Wat voor slimme tips zoekt u?