De meest gemaakte fouten met autolichten

Laatst gewijzigd op: 29 januari 2018

Rijden met een kapotte lamp, de mistlichten niet gebruiken of seinen met groot licht. Dit zijn de meest gemaakte fouten met autolichten.

De meest gemaakte fouten met autolichten

Fout 1: de mistlichten gebruiken, terwijl het niet mag

Mistlichten zijn ideaal, maar u mag ze niet te pas en te onpas gebruiken. De mislichten aan de voorkant zet u aan als mist, sneeuw of regen ervoor zorgt dat u slecht ziet. De mistachterlichten mag u alleen gebruiken als u minder dan 50 meter kunt zien door zware sneeuw of mist. Een handige manier om te testen hoeveel u ziet, is naar de hectometerpaaltjes langs de weg kijken. Die staan namelijk precies 100 meter uit elkaar, langs de weg. Als het hard regent, mag u uw mistlichten ook niet gebruiken. Anders zorgt het voor een vervelende reflectie op het wegdek.

Fout 2: geen dimlichten gebruiken in een tunnel

Veel mensen weten niet dat dimlichten verplicht zijn in een tunnel. Het moment dat u ze aanzet, is wel belangrijk. Doe dit een tijdje voordat u de tunnel ingaat. Als u ze vlak voor of pas in de tunnel zelf aanzet, lijkt het voor de mensen achter u net of u remt. Gevaarlijk!

Fout 3: rijden met een kapotte lamp

Het overkomt bijna iedereen wel eens: je rijdt op de snelweg en er wordt naar je geseind. Na een paar seconden ontdek je dat er een lamp defect is. Op zo’n moment is het heel fijn als er een spiksplinternieuwe reservelamp in de achterbak ligt. Wie dan namelijk geen reservelamp in de auto heeft liggen, loopt het risico op een boete van €90 tot €140. Hoe en of een autolamp te vervangen is, hangt van de lamp af en hoe nieuw de auto is. Het kan in 10 minuten gefikst zijn, maar ook dik een uur kosten. In het instructieboekje van de auto staat precies hoe u een lamp moet vervangen. Loopt u vast? De meeste autogarages helpen u zonder afspraak.

Fout 4: de auto versieren met sierverlichting

Het wordt een bonte bedoening op de weg als iedereen zelf de kleur van de autoverlichting mag kiezen. De overheid heeft daar een stokje voor gestoken; de koplampen mogen alleen wit of geel licht uitstralen. Wie rijdt met lampen met een andere kleur of de auto versiert met accessoires met LED- of neonverlichting, riskeert een bekeuring van €140. Bij de APK wordt zelfs de sterkte van de verlichting gemeten, waardoor alle lampen op de weg ongeveer hetzelfde zijn afgesteld.

Fout 5: seinen met groot licht

Groot licht is de Ferrari onder de autolampen. Een betere verlichting is er gewoon niet. ’s Nachts en als er geen tegenliggers aankomen, mag u binnen en buiten de bebouwde kom groot licht gebruiken. Seinen met groot licht is geen goed idee. Het is strafbaar en kan een boete van €90 opleveren. Ook vlak achter een ander voertuig rijden en groot licht gebruiken is strafbaar.

Fout 6: geen dimlichten gebruiken bij slecht zicht

Gebruik uw dimlichten niet alleen als het buiten donker is, maar ook als u door mist, hagel, regen of sneeuw bijna geen hand voor ogen ziet. Voor motorrijders zijn dimlichten ideaal. Ze vallen een stuk beter op als ze deze verlichting gebruiken. [bron: om.nl, rijksoverheid.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?