Auto-onderdelen zijn in trek bij dieven. Zo voorkomt u diefstal

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Koplampen, sturen, wielen en airbags. Steeds vaker hebben dieven het gemunt op auto-onderdelen. Wat te doen?

De nieuwste prooi van dieven: auto-onderdelen

Het is even schrikken als u ‘s ochtends de auto instapt en het stuur weg is. Of als er op de plek van de airbag ineens een groot gat zit. Toch komt dat steeds vaker voor, blijkt uit onderzoek van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het aantal auto-inbraken waarbij auto-onderdelen de buit zijn, nam in de afgelopen jaren zo’n 5% tot 10% toe.

Airbags en koplampen

Waren vroeger nog de autoradio en de navigatiesystemen in trek, nu zijn de airbags en koplampen populair onder dieven. Vooral auto’s van het merk Audi, Volkswagen, Seat en BMW zijn het doelwit van deze autokrakers. In woonwijken die langs snelwegen liggen worden de meeste onderdelen gestolen. De gestolen auto-onderdelen krijgen vaak een tweede leven in Oost-Europa, China en in Nederland. Zelfs op Marktplaats worden onderdelen aangeboden.

Spiegels

De cijfers van het LIV laten ook zien dat spiegels steeds vaker roofgoed zijn. En dan de spiegels van Tesla’s in het bijzonder. Hier zitten namelijk camera’s in die op de zwarte markt erg in trek zijn. Heeft u zelf een auto met roofgoed voor de deur staan en kiest u het zekere voor het onzekere? Dan is een goede autoverzekering geen overbodige luxe.

Diefstal van auto-onderdelen voorkomen

Behalve een alarmsysteem installeren zijn er volgens de politie nog weinig oplossingen om de diefstal van auto-onderdelen te voorkomen. Wel zijn er een paar slimme preventietips die kunnen helpen:

  • Zet slotbouten op de velgen Een handige manier om uw velgen te beschermen tegen diefstal: bevestig slotbouten. Deze bouten draait u net zoals andere bouten vast in het wiel, maar er is een speciale sleutel nodig om ze weer los te draaien. Bewaar die sleutel dan natuurlijk niet in het dashboardkastje.
  • Parkeer de auto waar toezicht is Zet de auto op de oprit of op een andere plek waar toezicht is. ‘s Nachts worden de meeste auto-onderdelen gestolen. Monteer daarom lampen en een beveiligingscamera bij uw huis om dieven te laten schrikken. Vergeet ook geen stickers op de auto te plakken, zodat mensen met kwade bedoelingen weten dat u een alarm heeft.
  • Maak gebruik van buurtpreventie Nog geen WhatsApp buurtpreventiegroep? Maak er dan meteen 1 aan. Zo houdt u samen een oogje in het zeil in uw buurt. Iets verdachts gespot? Breng uw buren op de hoogte en voorkom auto-inbraak in de straat.
  • Bewaar de autosleutel in een metalen doosje Veel moderne auto’s maken tegenwoordig gebruik van keyless entry. Dit betekent dat er geen sleutel meer nodig is om de auto te openen en starten. Een sleutelkaart, afstandsbediening of kastje is genoeg. Ideaal! Dat vinden dieven ook. Criminelen kunnen het signaal namelijk onderscheppen als de kaart in de buurt is. Als uw de kaart in een metalen doosje bewaart, wordt het signaal verstoord en hebben criminelen er niks aan.
  • Plak een beveiligingssticker op de ruit Een sticker op de ruit werkt afschrikwekkend voor dieven. Dit kan een sticker zijn van uw alarmsysteem of van een beveiligingsbedrijf.

Zijn gestolen auto-onderdelen verzekerd?

Stel dat er toch auto-onderdelen zijn gestolen, dan is het slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw autoverzekeraar. Met een goede autoverzekering kunt u namelijk vaak rekenen op vergoeding. Als u een Beperkt Casco, Beperkt Casco EXTRA of een Allrisk autoverzekering heeft bent u meestal (gedeeltelijk) verzekerd voor diefstal van auto-onderdelen.

Uw auto verzekeren?

Bekijk welke verzekering bij uw auto past. Bereken het eenvoudig direct online.

Premie berekenen

Wat voor slimme tips zoekt u?