De nieuwste prooi van dieven: auto-onderdelen

Laatst gewijzigd op: | Door:

De nieuwste prooi van dieven: auto-onderdelen

Koplampen, sturen, wielen en airbags. Steeds vaker hebben dieven het gemunt op auto-onderdelen. Wat te doen?

Het is even schrikken als je op maandagochtend de auto instapt en het stuur weg is. Of als op de plek van de airbag ineens een groot gat zit. Toch komt dat steeds vaker voor, bleek uit onderzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Het aantal auto-inbraken waarbij auto-onderdelen de buit zijn, nam in het afgelopen jaar zo’n 5 tot 10% toe.

Airbags en koplampen

Waren vroeger nog de autoradio en de navigatiesystemen in trek, nu zijn de airbags en koplampen populair onder dieven. Vooral auto’s van het merk Audi, Volkswagen, Seat en BMW zijn het doelwit van deze autokrakers. In woonwijken die langs snelwegen liggen, worden de meeste onderdelen gestolen. De gestolen auto-onderdelen krijgen vaak een tweede leven in Oost-Europa, China en in Nederland. Zelfs op Marktplaats worden onderdelen aangeboden.

Diefstal van auto-onderdelen voorkomen

Volgens de politie zijn er, naast het installeren van een alarmsysteem, nog weinig oplossingen om de diefstal van auto-onderdelen te voorkomen. Toch hebben wij wel een paar slimme preventietips:

1. Zet slotbouten op de velgen

Een handige manier om uw velgen te beschermen tegen diefstal, is het bevestigen van slotbouten. Deze bouten draait u net zoals andere bouten vast in het wiel, maar er is een speciale sleutel nog om ze weer los te draaien. Tip: bewaar die sleutel niet in het dashboardkastje.

2. Parkeer de auto waar toezicht is

Zet de auto, als het even kan, op de oprit of op een andere plek waar toezicht is. ‘s Nachts worden de meeste auto-onderdelen gestolen. Monteer daarom lampen en een beveiligingscamera bij uw huis om dieven te laten schrikken. Vergeet ook geen stickers op de auto te plakken, zodat ze weten dat u een alarm heeft.

3. Maak gebruik van buurtpreventie

Nog geen WhatsApp buurpreventiegroep? Maak er dan meteen 1 aan. Zo kunt u samen een oogje in het zeil houden in uw buurt.

Zijn gestolen auto-onderdelen verzekerd?

Stel dat er toch auto-onderdelen zijn gestolen, dan is het slim om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw autoverzekeraar. Als u een Beperkt Casco, een Beperkt Casco EXTRA of een Allrisk Autoverzekering bent u er meestal (gedeeltelijk) voor verzekerd.

[bron: nu.nl, politie.nl, wegwijs.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit